Muumion dna paljasti egyptiläisten alkuperän

Muumioista on onnistuttu ensimmäistä kertaa eristämään dna:ta, joka valottaa muinaisten egyptiläisten taustaa. Geneettiset jäljet osoittavat, että egyptiläiset olivat lähempiä sukulaisia kivikaudella Euroopassa asuneille ihmisille kuin afrikkalaisille.

Dna-aarre

Muumion luut ja hampaat valottavat muinaisten egyptiläisten historiaa.

© Johannes Krause/Max Planck

Vaikka muinaiset egyptiläiset rakensivat pyramideja Afrikan mantereelle, heissä ei ollut paljonkaan afrikkalaista perimää.

Saksassa Jenassa toimivan Max Planck -in­stituutin arkeogenetiikan osaston tutkijat ovat paljastaneet, että muinaiset egyptiläiset olivat läheisempää sukua kivikaudella Etelä-Euroopassa, Anatolian niemimaalla ja Levantiksi kutsutulla Välimeren itäpuolisella seudulla asuneiden ihmisten kuin muiden afrikkalaisten kanssa.

Tämä selvisi uraauurtavissa dna-analyyseissä, kun tutkittiin ajanjaksolta 950 eaa. – 350 jaa. peräisin olevaa 93:a muumion päätä.

Anatoliaan ja Levanttiin kuului nykyisten Turkin, Libanonin, Syyrian, Jordanian, Palestiinan ja Israelin alueita.

Menetelmä erottaa vanhan dna:n

Saksalaistutkijat käyttivät uutta menetelmää dna:n perusteelliseen puhdistamiseen.

Koska muinaiset dna-nauhat muuttuvat emästen osalta tietyllä tavalla ja muutokset muodostavat ainutlaatuisen kemiallisen kaavan, tutkijat saattoivat erottaa vanhan dna:n uudemmasta dna:sta, joka on peräisin esimerkiksi arkeologeilta ja haudanryöstäjiltä.

Kaikki 151 tutkittua muumiota olivat peräisin Abusir el-Meleqin nekropolista 100 kilometriä Kairon eteläpuolelta.

© Petr Bonek/Alamy

Tunnistettuaan dna:n kaavamaisen muuttumisen saksalaistutkijat pystyivät saamaan muumioista sekä solujen pienten voimaloiden, mitokondrioiden, dna:ta että itse solun tuman dna:ta. Kolmesta muumiosta onnistuttiin hankkimaan tuman koko perintöaines. Tämä tapahtui ensimmäistä kertaa muumioiden tutkimushistoriassa.

Orjat afrikkalaistivat Egyptin

Tulokset eivät paljastaneet ainoastaan sitä, että muinaisilla egyptiläisillä oli enemmän yhteistä muun muassa Italian ja Itävallan rajaseudun kivikautisten asukkaiden kuin muiden afrikkalaisten kanssa. Näytteistä selvisi myös se, että Niilin varren kansa ei juuri sekoittunut aluetta valloittaneisiin kansoihin, kuten persialaisiin, kreikkalaisiin ja roomalaisiin.

Vasta noin 800 vuotta sitten egyptiläiset alkoivat sekoittua muihin kansoihin, koska silloin eteläisemmän Afrikan kansojen geenejä on siirtynyt egyptiläisten perimään. Syynä on todennäköisesti ollut lisääntynyt kaupankäynti ja orjien tuonti.

Tutkijat toivovat nyt, että uusi dna-menetelmä voi paljastaa vielä lisää tietoa Egyptin muinaisuudesta. Egyptistä on tähän mennessä löydetty ainakin 1 700 muumiota. Aiemmilla menetelmillä niiden dna:ta ei ole pystytty tehokkaasti analysoimaan.