Tutankhamonin hautakammio

Mikä oli nuoren faraon kuolinsyy?

Tutankhamonista tuli farao 8–9-vuotiaana. Hän kuoli noin 10 vuotta myöhemmin. Pitkään uskottiin, että hänet murhattiin.

Yksi arkeologian tähtihetkistä koitti 26. marraskuuta 1922, kun brittitutkija Howard Carter astui Tutankhamonin yli 3 000 vuotta sitten sinetöityyn hautaan.

Carter oli viettänyt Egyptissä 30 vuotta, muttei ollut aiemmin löytänyt ainuttakaan koskematonta faraon hautaa. Tämä kammio oli jäänyt haudanryöstäjiltä huomaamatta, mikä oli pääteltävissä sarkofagista, jossa palsamoitu ruumis makasi kultakoristeisessa arkussa.

Carter pystyi faraon viimeisen leposijan tutkittuaan vastaamaan moniin avoinna oleviin kysymyksiin muinaisista egyptiläisistä hautaustavoista. Silti löytö myös herätti runsaasti uusia kysymyksiä. Tutkimusten mukaan Tutankhamon oli ollut kuollessaan vain 18–19-vuotias.

Miksi hän oli kuollut niin nuorena? Oliko kyse ehkä rikoksesta?

Farao nousi valtaan lapsena

Tutankhamonista tuli farao, kun hän oli vain 8–9 vuoden ikäinen. Hänen noustessaan valtaistuimelle Egyptissä oli juuri toteutettu merkittävä uskonnollinen ja yhteiskunnallinen uudistus.

Tutankhamonin isä Ekhnaton oli siirtänyt valtakunnan pääkaupungin Thebasta Amarnaan, lopettanut pappisvallan ja ottanut käyttöön uuden uskonnon.

Lapsifaraon hallintokaudella virkamiesten asema vahvistui. Ekhnatonin uudistuksia peruttiin. Esimerkiksi Thebasta tehtiin taas pääkaupunki ja papiston valta palautettiin.

Tutankhamonin kuolinsyyn selvittämiseksi muumiolle tehtiin ruumiinavaus vuonna 1926.

Koska siinä ei ollut selvinnyt juuri mitään, mikä olisi auttanut asiassa eteenpäin, muumio tutkittiin uudelleen vuonna 1968, jolloin myös sen kallo kuvattiin röntgenillä.

Kuvissa kallon takaosassa oli erotettavissa jälkiä verenpurkaumasta. Tämä saattoi viitata siihen, että Tutankhamon olisi kuollut niskaan osuneeseen nuoleen tai iskuun.

Lisäksi kallon sisältä löytyi pieni irrallinen luunpala. Kaksi yhdysvaltalaisetsivää Michael King ja Gregory Cooper päättelivät, että Tutankhamon oli murhattu. He myös nostivat pääepäillyksi Tutankhamonin seuraajan, Ejen.

Tutkijaryhmä esittää uuden selityksen

Vuonna 2005 egyptiläinen tutkijaryhmä kuvasi Egyptin pääarkeologin Zahi Hawassin johdolla Tutankhamonin ruumiin uudelleen.

Tällä kertaa käytettiin tavallisen röntgenkuvauksen sijaan tietokonekerroskuvausta. Tulokset viittasivat siihen, että kallo oli vaurioitunut vasta faraon kuoltua.

Kaikkiaan 1 700 kuvan sarja paljasti myös ison vamman Tutankhamonin vasemmassa reisiluussa.

Jalassa oli ilmeisesti ollut avohaava, ja reiden suuret verisuonet olivat repeytyneet. Se oli saattanut syntyä ratsastusonnettomuudessa.

Ennen antibioottien aikaa näin laaja vaurio johti helposti kuolioon muutamassa päivässä. Tutankhamonin kuoleman aiheutti ehkä sittenkin onnettomuus.

Uuden tutkimuksen mukaan kuuluisa farao kärsi sisäsiittoisuudesta. Nuoresta iästään huolimatta hän joutui kävellessään turvautumaan keppiin. Malaria oli myös useaan otteeseen heikentänyt Tutankhamonin immuunijärjestelmää. Kun hänen reisiluunsa murtui, tulehdus esti jalan paranemisen.