Gary Todd/Flickr/Public Domain
Lady Dain muumio lasiarkussa

Maailman parhaiten säilyneellä muumiolla oli edelleen verta suonissaan

Kiinalaiset arkeologit kaivoivat rakennustyömaalta esiin mahtavan sukuhaudan, johon haudatun Lady Dain ruumis on yksi maailman parhaiten säilyneistä muumioista.

2 100 ikävuodestaan huolimatta Lady Daiksi nimetty muumio näyttää ihmeellisen elävältä.

Kiinalainen aatelisnainen on niin hyvin säilynyt, että suurin osa kehon pehmytkudoksista on vielä kunnossa. Yleensä pehmytkudokset ovat mädäntyneet jo kauan sitten muumioilla, jotka ovat olleet maan povessa yhtä kauan kuin Lady Dai.

Kiinan Hunanin provinssin museoon virtaa kävijöitä, koska kansaa kiinnostaa, miten 2 100 vuotta vanha muumio voi edelleen näyttää niin elävältä.

Aatelisnaiset säilöttiin lakka- ja silkkikerroksiin

Siitä, miksi Lady Dai näyttää edelleen niin elävältä kahden tuhannen vuoden jälkeenkin, on useita kilpailevia teorioita.

Han-dynastian aikana noin vuosina 206 eaa. – 9 jaa. eläneet kiinalaiset naiset haudattiin tavallisesti jopa neljässä sisäkkäin olevassa lakatussa arkussa. Päällimmäinen arkku oli koristeltu hienoin silkkimaalauksin.

Lisäksi aatelisnaiset käärittiin arkussa jopa 18 kerrokseen silkkiä.

Lady Dain arkussa oli myös kirkasta nestettä, joka muuttui mustaksi joutuessaan hapen kanssa kosketuksiin. Joidenkin tutkijoiden mukaan neste oli erityistä kiinalaista yrttiseosta, jonka tarkoituksena oli hillitä mädäntymistä, kun taas toisten mielestä kyse oli vain Lady Dain normaaleista ruumiinnesteistä.

Ilmatiivis arkku hidasti hajoamista

Silkki ja arkut ovat muodostaneet hyvän suojamuurin mikro-organismeja vastaan, jotka erittävät entsyymejä, jotka saavat ruumiin molekyylit hajoamaan – eli ruumiin mätänemään.

Arkut ovat olleet ilmatiiviitä, koska ne on sinetöity umpeen lakalla, jolloin Lady Dain viimeiseen leposijaan on päässyt vain hyvin vähän lämpöä ja kosteutta.

Mikro-organismeilla on ollut erittäin huonot elinolot, mikä on hidastanut ruumiin hajoamista.

Muumion kuivunut käsi

Lady Dain muumio on niin hyvin säilynyt, että suuri osa ruumiin pehmytkudoksista on edelleen tallella. Yli 2 000 vuotta sitten kuolleen aatelisnaisen suonissa on jopa edelleen sakeutunutta verta.

© Gary Todd/Flickr/Public Domain

Sukuhauta löytyi rakennustöiden yhteydessä

Lady Daina tunnetun Xin Zhuin muumio löydettiin rakennustyömaan kaivuutöiden yhteydessä 1960-luvulla.

Seuraavan vuosikymmenen aikana arkeologit kaivoivat esiin mahtipontisen sukuhaudan lähellä Changshan kaupunkia Hunanin provinssissa.

Lady Dai oli haudattu miehensä viereen, ja kolmas hautapaikka kuului nuoremmalle miehelle, joka on saattanut olla Lady Dain poika tai lanko.

Hautakammioissa oli myös tuhansittain Han-dynastian aikaisia esineitä, kuten silkistä tehtyjä dokumentteja ja lakalla suljettuja rasioita, joissa oli ikivanhoja yrttirohtoja.

Hyvin säilynyt ruumis paljasti yksityiskohtia elämästä ja kuolemasta

Kun Lady Dain muumiota tutkittiin ensimmäisen kerran, sisäelimet olivat vielä kunnossa, nivelet olivat taipuisat, ja jopa kulma- ja nenäkarvat olivat vielä tallella.

Muumion suonissa oli edelleen koaguloitunutta verta, ja jopa ohuen ohut keuhkohermo oli tallella. Tutkijat ovatkin todenneet, että yli 2000-vuotias muumio näyttää miltei samalta kuin vastikään kuolleen ihmisen ruumis ruumiinavauspöydällä.

Vuonna 1996 tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, mihin aatelisnainen todennäköisesti kuoli.

Tutkijat löysivät nimittäin 138 sulamatonta meloninsiementä Lady Dain ruokatorvesta ja vatsalaukusta, mikä tarkoittaa, että hän söi melonia vielä alle tunti ennen kuolemaansa.

Lady Dain verisuonista löytyi tukoksia, minkä lisäksi hän kärsi sappikivistä ja diabeteksesta sekä ylipainosta ja korkeasta kolesterolista ja verenpaineesta.

Ruumiinavaus paljastikin, että aatelisnainen kuoli noin 50-vuotiaana sydänkohtaukseen syötyään suuria määriä rasvaista ruokaa.