Shutterstock

Lapsikuninkaan haudasta avautui outo maailma

Arkeologi Howard Carter löysi Tutankhamonin haudan vuonna 1922. Sitä mukaa kuin hän edistyi tutkimuksissaan, karttuivat paitsi arvokkaat löydöt myös tiedot faraon elämästä.

Egyptin faraot haudattiin melkein 500 vuoden ajan Kuninkaiden laaksoon, joka sijaitsee aavikon laidalla lähellä nykyistä Luxoria. Ryöstäjät tyhjensivät jo vanhalla ajalla alueen noin 60 hautaa kaikesta arvokkaasta, mutta Tutankhamonin hauta säästyi ryöstöltä ja oli melkein koskematon, kun Howard Carter löysi sen.

Neljä kammiota oli ahdettu täyteen aarteita, ja vasta huhtikuussa 1932 eli lähes kymmenen vuotta löytämisen jälkeen Carter ja hänen avustajansa saivat luetteloiduksi viimeisenkin kaikkiaan 5 398:sta hyvin säilyneestä esineestä.

Nykyään haudassa pääsee käymään, mutta itse Tutankhamon ja kaikki hänen aarteensa ovat olleet vuodesta 2021 asti Suuressa egyptiläisessä museossa, joka sijaitsee Kairon liepeillä Gizassa.

Sisäänkäynti

© ullstein Bild/Ritzau Scanpix

Haudan ovi oli muurattu umpeen

Muurinpalasten alta Carter löysi portaat. Ne johtivat maanalaiseen käytävään, jossa oli umpeen muurattu ovi. Ovea koristavat hieroglyfit ja sinetit paljastivat, että hauta kuului melko tuntemattomalle faraolle, Tutankhamonille.

Etukammio

© Album/Ritzau Scanpix

Valtaistuin pelastui ryöstöltä

Kun Carter pääsi etukammioon, hän huomasi, että haudanryöstäjät olivat käyneet siellä jo vanhalla ajalla. He olivat sotkeneet paikkoja, mutta he eivät olleet aiheuttaneet suurta tuhoa. Muun muassa faraon valtaistuin ja lehmänpäinen sohva olivat tallessa.

Sivukammio

© Album/Ritzau Scanpix

Eväitä viimeiselle matkalle

Sivukammiosta Carter löysi muun muassa hajusteita ja ruoka- ja viiniruukkuja. Tutankhamon sai matkalle tuonpuoleiseen myös hedelmiä ja siemeniä, joita egyptiläiset käyttivät kuume- ja kipulääkkeinä, ehkä siksi, että hän oli sairastanut malariaa.

Aarrekammio

© Kenneth Garrett

Muumiot paljastivat perhetragedian

Pienessä aarrekammiossa oli muun muassa kultainen arkku, jonka sisältämissä neljässä maljassa eli kanooppiastiassa olivat faraon palsamoidut ruumiinosat. Pienestä arkusta löytyivät hallitsijan lapset: kaksi kuolleena syntynyttä tyttöä.

Hautakammio

© Jean Soutif/Look at Sciences/SPL

Suojana kahdeksan arkkua

Carter löysi Tutankhamonin sarkofagin neljän päällekkäisen kullalla päällystetyn puukaapin sisältä. Itse sarkofagissa oli kolme ruumisarkkua. Liinoihin kääritty muumio oli niistä sisimmässä: 110 kiloa painavassa kulta-arkussa.