Miten muinaisessa Egyptissä tehtiin muumioita?

Miten vainajat palsamoitiin muinaisessa Egyptissä niin, että niistä tuli muumioita? Onko totta, että aivot poistettiin nenän kautta?

mumie, egyptisk, sarkofag

Egyptissä käytössä ollut palsamointimenetelmä tunnetaan nykyisin melko yksityiskohtaisesti. Parhaimman kuvauksen siitä on antanut kreikkalainen historioitsija Herodotos, joka oli todistamassa palsamointia vuoden 450 eaa. tienoilla. Kuvauksen ja tutkimusten perusteella tutkijat ovat pystyneet muodostamaan käsityksen siitä, miten egyptiläiset valmistivat vainajansa viimeiselle matkalle.

Vanhoja muumiointimenetelmiä on testattu

Kaksi yhdysvaltalaista, anatomian tutkija Ronn Wade ja egyptologi Bob Brier, ovat soveltaneet kerättyä tietoa käytännössä. He palsamoivat ikivanhalla menetelmällä vanhahkon miehen ruumiin, joka oli lahjoitettu tutkimustarkoituksiin. Tärkeimmät vaiheet olivat aivojen ja sisäelinten poistaminen, varsinainen palsamointikäsittely ja ruumiin kietominen käärinliinoihin.

Wade ja Brier valmistivat samanlaiset työvälineet, kuin mitä muinaiset egyptiläiset aikoinaan käyttivät. He hankkivat myös natriumkarbonaattia ja palmuviiniä. Aivot poistettiin nenän kautta. Se osoittautui palsamoinnin vaikeimmaksi vaiheeksi. Aivot nimittäin oli ensin hienonnettava koukulla, jotta ne sitten saatiin valutettua nenän kautta ulos. Sydäntä lukuun ottamatta muut sisäelimet poistettiin vatsaonteloon tehdyn 8–9 sentin mittaisen viillon kautta. Lopuksi ruumis pestiin palmuviinillä.

Kudosten mätäneminen, joka muuten luonnollisissa oloissa on väistämätöntä, estettiin siten, että ruumis kuivattiin natriumkarbonaatilla eli soodalla. Nestettä imeviä natriumkarbonaattipusseja pantiin sekä ruumiin sisälle että ulkopuolelle. Jo 35 vuorokaudessa ruumiista oli poistunut niin paljon nestettä, että sen paino oli enää alle puolet alkuperäisestä.

Tutkijat jatkoivat kuivauskäsittelyä vielä joitakin kuukausia. Lopuksi kuivatun ruumiin kaikkien raajojen ja osien ympärille käärittiin vielä metrikaupalla kapeita pellavakankaan suikaleita.