Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

mumie, egyptisk, sarkofag
Menneisyys - Egypti

Miten muinaisessa Egyptissä tehtiin muumioita?

Miten vainajat palsamoitiin muinaisessa Egyptissä niin, että niistä tuli muumioita? Onko totta, että aivot poistettiin nenän kautta?

Egyptissä käytössä ollut palsamointimenetelmä tunnetaan nykyisin melko yksityiskohtaisesti. Parhaimman kuvauksen siitä on antanut kreikkalainen historioitsija Herodotos, joka oli todistamassa palsamointia vuoden 450 eaa. tienoilla. Kuvauksen ja tutkimusten perusteella tutkijat ovat pystyneet muodostamaan käsityksen siitä, miten egyptiläiset valmistivat vainajansa viimeiselle matkalle.

Vanhoja muumiointimenetelmiä on testattu

Kaksi yhdysvaltalaista, anatomian tutkija Ronn Wade ja egyptologi Bob Brier, ovat soveltaneet kerättyä tietoa käytännössä. He palsamoivat ikivanhalla menetelmällä vanhahkon miehen ruumiin, joka oli lahjoitettu tutkimustarkoituksiin. Tärkeimmät vaiheet olivat aivojen ja sisäelinten poistaminen, varsinainen palsamointikäsittely ja ruumiin kietominen käärinliinoihin.

Wade ja Brier valmistivat samanlaiset työvälineet, kuin mitä muinaiset egyptiläiset aikoinaan käyttivät. He hankkivat myös natriumkarbonaattia ja palmuviiniä. Aivot poistettiin nenän kautta. Se osoittautui palsamoinnin vaikeimmaksi vaiheeksi. Aivot nimittäin oli ensin hienonnettava koukulla, jotta ne sitten saatiin valutettua nenän kautta ulos. Sydäntä lukuun ottamatta muut sisäelimet poistettiin vatsaonteloon tehdyn 8–9 sentin mittaisen viillon kautta. Lopuksi ruumis pestiin palmuviinillä.

Kudosten mätäneminen, joka muuten luonnollisissa oloissa on väistämätöntä, estettiin siten, että ruumis kuivattiin natriumkarbonaatilla eli soodalla. Nestettä imeviä natriumkarbonaattipusseja pantiin sekä ruumiin sisälle että ulkopuolelle. Jo 35 vuorokaudessa ruumiista oli poistunut niin paljon nestettä, että sen paino oli enää alle puolet alkuperäisestä.

Tutkijat jatkoivat kuivauskäsittelyä vielä joitakin kuukausia. Lopuksi kuivatun ruumiin kaikkien raajojen ja osien ympärille käärittiin vielä metrikaupalla kapeita pellavakankaan suikaleita.

Lue myös:

Egypti

Apinamuumio opasti Egyptin arvoituksellisen kauppakumppanin luo

3 minuuttia
Working on the pyramid
Egypti

Miten kiviä työstettiin Egyptissä?

0 minuuttia
Tutankhamon pantiin Nefertitin hautaan?
Egypti

Onko Nefertiti Tutankhamonin haudassa?

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota