Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kheopsin pyramidi
© Shutterstock
Menneisyys - Egypti

Egyptologit: "Saattaa hyvinkin olla aarrekammio"

Valtavan kammion löytyminen Kheopsin pyramidista herättää innostusta asiantuntijapiireissä, vaikka tilan sisältöä ei tunneta.

”Löytö on erittäin mielenkiintoinen. Kheopsin pyramidi on pyramideista tunnetuin, ja vaikka sitä on tutkittu hyvin tarkkaan, sen sisuksiin kätkeytyy yhä salaisuuksia.”

Näin ilmoitti innostuneena Tukholman yliopiston egyptologi Åke Engsheden.

Monien muiden muinaiseen Egyptiin perehtyneiden asiantuntijoiden lailla Engsheden ilahtui suuresti, kun kaksi tutkijaryhmää äskettäin totesi, että Gizan suuren pyramidin uumenissa on yli 30 metriä pitkä ja ennen tuntematon kammio.

Salaperäisyys säilyy

Engshedenin mukaan kammio on todennäköisesti osa pyramidin rakennetta. Tila sijaitsee pyramidin hautakammioon vievän pitkän käytävän, Suuren gallerian, yläpuolella. Egyptologi uskoo, että tila todennäköisesti vähentää käytävän kattorakenteisiin kohdistuvaa painoa.

”Vasta löydetty salainen kammio maailman tunnetuimman pyramidin uumenissa korostaa muinaiseen Egyptiin liittyvää salaperäisyyttä”, Engsheden sanoo ja jatkaa:

”Nyt meillä on innostava tilaisuus pohtia, mitä tila voisi sisältää, mutta emme voi olla varmoja asiasta. On epätodennäköistä, että kammioon kätkeytyy suuria aarteita ja kalleuksia. Niin kauan kuin tilaa kuitenkaan ei ole tutkittu, ei sitäkään mahdollisuutta voida sulkea pois.”

Pyramidin tutkiminen on vaikeaa

Tutkijat löysivät tilan myonitomografin avulla. Laitteella mitataan myoneja, avaruudesta Maahan saapuvia alkeishiukkasia. Myonit läpäisevät pehmeitä materiaaleja, mutta imeytyvät kovempiin materiaaleihin, esimerkiksi kiveen.

Seuraavassa vaiheessa tutkitaan, mitä tila pitää sisällään. Yksi vaihtoehto on porata tilaan pieni reikä, jonka kautta voidaan lähettää kameralla varustettu robotti tutkimaan tilaa. Engsheden ei kuitenkaan usko, että tutkijat saavat lupaa tähän hankkeeseen.

”En usko Egyptin viranomaisten antavan lupaa pyramidien poraamiseen. Egyptiläisillä pyramideihin liittyy niin suuria tunteita, ettei yksikään ministeri myönnä poraukseen vaadittavaa lupaa.”

Arvoitus vaatii kärsivällisyyttä

Engsheden odottaa toiveikkaana tekniikan uusia edistysaskeleita, sillä kammiokin löydettiin hiukkasfysiikan tutkimiseen kehitetyn laitteen avulla.

”Ennen tuntematon tila löytyi uudenlaisella kuvannusmenetelmällä, ja uskon myös, että uudella tekniikalla saadaan selville myös, mitä kammio sisältää ja mihin sitä on käytetty”, Engsheden toteaa.

Egyptologi korostaa, että Kheopsin pyramidin uusimman arvoituksen ratkaisuun vaaditaan kärsivällisyyttä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota