Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aikavyöhykkeet tulivat rautatien mukana

Aikavyöhykkeet tulivat rautatien mukana

Maailma on jaettu 24 aikavyöhykkeeseen, jolla jokaisella on oma paikallisaikansa. Milloin aikavyöhykkeet otettiin käyttöön ja kuka ne keksi?

Aikavyöhyke on maantieteellinen alue, jonka sisällä noudatetaan samaa kellonaikaa.

Aikavyöhykkeet ja ajatus kellonajan alueellisesta yhtenäistämisestä syntyi 1800-luvun lopulla. Siihen asti paikkakunnat määrittivät itse oman aikansa: kun aurinko oli korkeimmillaan taivaalla, kello oli 12.

Aikavyöhykkeet syntyntyivät teollistumisen ja rautatien myötä

Yhtenäisempi ajanmääritys tuli tarpeelliseksi rautateiden yleistyessä, kun tarvittiin yksiselitteinen tapa ilmoittaa junan saapumisaika. Suurissa maissa ei ollut järkevää käyttää samaa aikaa koko maassa, koska silloin virallinen aika olisi poikennut liikaa paikallisesta auringon mukaisesta ajasta.

Kanadalainen rautatieinsinööri Sandford Fleming ehdotti 1876 kompromissina 24 aikavyöhykkeen käyttöönottoa. 1884 Washingtonissa Yhdysvalloissa pidetyssä konferenssissa maapallo jaettiin 24:ään noin 15 pituusasteen levyiseen aikavyöhykkeeseen.

Kiinassa pitäisi olla viisi aikavyöhykettä

Kesti kuitenkin aikansa, ennen kuin uusi käytäntö vakiintui maailmalla. Suomi siirtyi noudattamaan 30. itäisen pituuspiirin eli Itä-Euroopan vyöhykeaikaa vappuyönä 1921. Koska Helsingin paikallisaika oli tästä vyöhykeajasta runsaat 20 minuuttia jäljessä, kelloja siirrettiin vappuyönä eteenpäin.

Joissakin suurissa maissa, kuten Kiinassa, on käytössä vain yksi aika. Pituuspiirien mukaan Kiinaan mahtuisi kaikkiaan viisi aikavyöhykettä.

Lue myös:

Kiinan muuri rakennettiin pitämään mongolit loitolla
Historia

Kiinan muuri piti mongolit loitolla

1 minuuttia
Tieteen historia

75 vuotta sitten: Atomipommi sulatti aavikon lasiksi

14 minuuttia
human zombie
Tieteen historia

TIETEEN ARKISTOISTA: Lääkärit tekivät potilaista zombeja

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota