Arkeologian 7 suurinta löytöä
Joidenkin loistoa ja mittasuhteita on vaikeaa edes kuvitella. Toiset aarteet ovat taas avanneet näkymiä esivanhempiemme maailmaan. Esittelemme arkeologian historian seitsemän suurinta aarretta. Yksi niistä löydettiin muuten potkurikoneella.

1. Tutankhamonin haudan korvaamattomat aarteet

Tutankhamonin haudan löysi brittiarkeologi Howard Carter Kuninkaiden laaksosta Egyptistä vuonna 1922. Egyptin kaikkien aikojen parhaiten säilynein hallitsijahauta on 3 300 vuotta vanha hautakammio, jonka aarteet olivat lähes kokonaan säästyneet haudanryöstäjiltä toisin kuin useimpien muiden Egyptin faraoiden haudat.
Kun Tutankhamonin hauta löydettiin, aarteet täyttivät sen niin, että haudan tyhjentäminen ja esineiden kuljettaminen Kairoon kesti kahdeksan vuotta. 18-vuotiaana kuolleen faraon muumio lepää yhä haudassa, mutta esimerkiksi kuuluisa kultainen hautanaamio on nykyisin esillä Kairossa Egyptiläisessä museossa. Naamio painaa 11 kiloa, ja Tutankhamonin sisimmässä arkussa on peräti 110 kiloa kultaa.
2. Rosettan kivi sisälsi hieroglyfien avaimen

Ranskalaiset sotilaat löysivät Egyptiin tekemällään sotaretkellä vuonna 1799 ison kivipaaden Rosettan kaupungin läheltä. Niin sanotuun Rosettan kiveen on vuonna 196 eaa. hakattu sama julistus sekä kreikaksi että egyptiksi.
Hieroglyfeja ei ennen Rosettan kiven löytymistä osattu lukea. Ymmärrettävän kreikkalaisen tekstin ja hieroglyfien yhdistelmä osoittautui avaimeksi, jonka avulla egyptiläiset kirjainmerkit pystyttiin selvittämään. Kuuluisa kivi on nykyisin Lontoossa Brittiläisessä museossa.
3. Pompejin uhrit jähmettyivät tuhkaan

Roomalainen Pompejin kaupunki nykyisessä Italiassa hautautui kuusi metriä paksun tuhka- ja hohkakivikerroksen alle, kun Vesuvius-tulivuori purkautui vuonna 79. Ensimmäiset kaivaukset alueella alkoivat jo vuonna 1748, ja sittemmin jo kaksi kolmasosaa kaupungista on kaivettu esiin.
Päivän valoon on ilmaantunut seinämaalauksia, mosaiikkilattioita ja arkipäivän esineitä. Kun tutkijat ovat tehneet valoksia laavaan jääneistä onkaloista, he ovat pystyneet rekonstruoimaan uhrien vääntyneet hahmot.
4. Luolamaalaukset muuttivat taidehistoriaa

Vuonna 1879 espanjalainen amatööriarkeologi Marcelino de Sautuola oli tutkimassa luolaa Cantabrianvuorilla Espanjan luoteisosassa, kun hänen 12-vuotias tyttärensä huomasi kallioseinämissä epätavallisia maalauksia.
Muun muassa biisoneita, hevosia ja hirviä esittäviä kuvia pidettiin ensin moderneina väärennöksinä, mutta myöhemmin ne ajoitettiin noin 15 000 vuotta vanhoiksi. Löydöt mullistivat käsitykset esivanhempiemme henkisistä kyvyistä.
5. Savisotilaat vartioivat Kiinan ensimmäistä keisaria

Vuonna 1974 kiinalaiset talonpojat tekivät huomiota herättävän löydön Xianin kaupungin lähistöllä. He olivat kaivamassa kaivoa, kun lapio osui sotilasta esittävän luonnollista kokoa olevan savipatsaan päähän. Sen jälkeen alueelta on kaivettu esiin noin 8 000 niin sanottua terrakottasotilasta, joilla kaikilla on yksilölliset kasvonpiirteet ja asennot.
Saveen ikuistetut sotilaat oli asetettu maanalaiseen vartioon Kiinan ensimmäisen keisarin hautamausoleumin ympärille 2 200 vuotta sitten.
6. Antiikin tietokone laski Auringon asentoa

Lähes 2 000 vuotta sitten roomalainen laiva upposi kreikkalaisen Antikytheran saaren edustalle. Vuonna 1900 hylyn löysivät pesusienten sukeltajat, jotka toivat pohjasta pinnalle epätavallisia esineitä, kuten pahasti syöpyneen pronssimöykyn, joka vaikutti jonkinlaiselta kellokoneistolta.
Vasta vuonna 2015, sadan vuoden tutkimusten jälkeen pystyttiin toteamaan, että tätä niin sanottua Antkytheran konetta oli käytetty auringon- ja kuunpimennysten laskemiseen. Laitetta, jossa oli lähes 50 hammaspyörää, voidaan kutsua maailman ensimmäiseksi tietokoneeksi.
7. Taivaalta piirtyi esiin jättiyllätys

Vaikka Perun etelärannikon autiomaassa kulkevat pitkät linjat olivat olleet olemassa satoja vuosia, alueella vaeltaneet arkeologit eivät tajunneet niiden olemassaoloa, vaan niiden merkityksen oivalsivat ensimmäistä kertaa vasta lentäjät 1930-luvulla. Ilmasta katsottuna nämä niin sanotut Nazcan linjat muodostavat jättikokoisia geometrisiä kuvioita ja eläinhahmoja.
Jopa 1 800 vuotta vanhat linjat ovat Nazcan kulttuurin ihmisten ”piirtämiä”. Ne on tehty poistamalla ylin tumma hiekkakerros, ja ne ovat säilyneet hyvin autiomaassa vallitsevassa äärimmäisessä kuivuudessa. Luultavasti kuvioiden tarkoitus on ollut osoittaa tie rituaalipaikkoihin.
Kätkeekö Tutankhamonin hauta lisää aarteita?
Tutankhamonin hautakammion takana saattaa piillä huone, jota ei ole aiemmin havaittu. Brittiläinen arkeologi Nicholas Reeves uskoo löytäneensä kammiosta jälkiä umpeenmuuratusta ovesta, ja hänellä on myös käsitys siitä, kuka oven takana saatattaisi levätä: Tutankhamonin kuuluisa äitipuoli, kuningatar Nefertiti. Lue lisää artikkelistamme: