treasure

Aarteenetsijän rikastumisvinkit – vaihe vaiheelta

Aarrelaivojen etsijältä vaaditaan taitoa lukea vanhoja lokikirjoja, varaa hankkia uusinta tekniikkaa ja paljon kärsivällisyyttä.

perjantai 18. lokakuuta 2013 teksti Stine Overbye

Vaihe 1: Tutki tarkkaan vanhat lokikirjat ja merikartat

Arvolasteja sisältävien hylkyjen metsästys alkaa kirjoituspöydän ääressä. Aarteenetsijän kannattaa kaivaa esiin kaikki mahdolliset historialliset asiakirjat, joissa kerrotaan laivoista ja niiden haaksirikoista.

skattekort, guldskat

Parhaassa tapauksessa laivan kapteeni on pelastunut ja tuonut mukanaan lokikirjat, joissa kerrotaan laivan reitistä ja haaksirikkopaikalla vallinneista tuulista ja merivirroista.

Myös sanomalehtiuutiset ja silminnäkijäkertomukset voivat olla hyödyksi. Tietojen perusteella tietokone voi laskea hylyn mahdollisen sijainnin.

Vaihe 2: Hanki laiva ja kaikuluotain

Kun hylyn sijainnista on edes aavistus, tarvitaan koko joukko kallista tekniikkaa.

Yksi tärkeimmistä työkaluista on kaikuluotain, jolla voidaan kartoittaa merenpohja metri metriltä. Tietokone muuttaa kaikuluotaimen heijasteet kuviksi ja määrittää kiinnostavien kohteiden sijainnin satelliittipaikannuslaitteiden avulla ja merkitsee ne merikarttaan. Sitten tarvitaan vielä laiva.

Pohjan haravointi laivalla ja kaikuluotaimella voi maksaa yli 4 000 euroa päivä, joten vuodessa aarteenetsintään voi mennä toista miljoonaa euroa. Usein etsintä kestää kymmenenkin vuotta.

Vaihe 3: Pane robotti hommiin

Kun kaikuluotain on kartoittanut pohjan ja paikantanut mahdollisen hylyn, pitää päästä itse paikalle katsomaan, onko kyseessä todella hylky. Tämän työn tekee yleensä kauko-ohjauksinen sukellusrobotti, joka kuvaa pohjan ja välittää kuvan pinnalla olevaan emoalukseen.

Vaihe 4: Pane toinen robotti töihin

Jos kuvista käy ilmi, että pohjassa todella on etsityn laivan hylky ja viranomaisilta on saatu lupa nostaa sen lasti, lähetetään töihin toinen kauko-ohjauksinen robotti. Siinä on tarttumaelimiä ja muita välineitä, joilla se voi poimia arvoesineet hiekasta ja mudasta. Kolikoiden poimimiseen voidaan käyttää silikonisia imukuppeja.

Kun lasti on tallessa, se usein pitää entistää, ennen kuin se voidaan myydä.

Lue lisää merten aarteista

Lataa tästä Tieteen Kuvalehden Jättipotti merenpohjassa -artikkeli.

Jotta voit ladata artikkelin, sinun pitää olla kirjautunut tieku.fi-sivuston käyttäjäksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: