Paco Cárdenas

Tutkijat ovat löytäneet vanhimpia merkkejä eläimistä

Merisieniä oli olemassa jo 890 miljoonaa vuotta sitten, toteaa tutkimus, joka voi mullistaa käsityksen elämän synnystä Maassa.

Maapallo sai ensimmäiset eläimensä kambrikauden lajiräjähdyksen aikaan 541 miljoonaa vuotta sitten.

Niin suurin osa tutkijoista on uskonut tähän asti.

Kanadalaisessa Laurentianin yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan aiemmat tutkimustulokset heittävät kuitenkin noin 350 miljoonan vuoden verran.

Luoteis-Kanadasta on löydetty sieniä muistuttavia fossiileja, jotka voivat muuttaa vanhan käsityksen kokonaan. Niin ainakin uskoo hämmästyttävän löydön tehnyt tutkija Elizabeth Turner:

”Jos olen oikeassa, Maassa on ollut eläimiä kauan ennen nykyisin tunnettuja vanhimpia eläinfossiileja”, Turner kertoo Nature-tiedelehdelle.

”Se tarkoittaa sitä, että eläimillä on pitkä historia, josta ei vain ole säilynyt juuri mitään todisteita.”

Sienifossiili ja uusi sieni

Vasemmalla näkyy se, mitä luultavasti on tapahtunut, kun 890 miljoonaa vuotta vanhoista merisienistä on tullut fossiileja. Oikealla näkyvät nykyisten merisienien kuviot.

© Elizabeth C. Turner

Muut tutkijat suhtautuvat löytöön kuitenkin epäillen:

”Kyseessä on niin suuri väite, että ensin pitää sulkea pois kaikki muut mahdollisuudet", sanoo geofyysikko Rachel Wood Edinburghin yliopistosta.

Samalla hän toteaa, että kanadalaistutkijat eivät ehkä olekaan löytäneet merisientä:

”Esimerkiksi mikrobit tuottavat omituisia kuvioita ja muotoja. Joskus kiteet voivat asettua niin, että niistä syntyy eläviä organismeja muistuttavia muotoja”, jatkaa Wood.

Asian ratkaisemiseksi tarvitaan joka tapauksessa jatkotutkimuksia.