Syljen laatu on muuttunut
Jo vuonna 2013 pantiin merkille, että osa naaraista menetti aiempaa nopeammin paritteluhalunsa.
Uuden tutkimuksen mukaan naaraat ovat muuntuneet perimältään niin, että niiden sylki hajottaa tehokkaammin maltoosia.
Siksi paha maku, joka saa naaraan heittämään hyvästit kumppanilleen, syntyy ennen kuin koiras ehtii viedä parittelun loppuun.
Tutkijoita hämmästytti kuitenkin se, että selvä lisääntymisvaikeus ei johtanut torakkapopulaatioiden pienemiseen.
Koiraat sopeutuvat
Kävi ilmi, että koiraat ovat kyenneet mukautumaan naaraiden muuntumiseen ja kehittämään uudenlaisen parittelutavan.
Yleensä koiras nostaa siipensä ja erittää rauhasilla makeaa nestettä selkäpuolelle naaraan mielenkiinnon vangitsemiseksi. Kun naaraan halut heräävät, se nousee koiraan selkään. Kun naaras syö eritettä, siihen sekoittuva sylki alkaa hajottaa hiilihydraatteja.
Naaraan herkutellessa koiras työntyy pitemmälle niin, että se ulottuu käyrällä siittimellään naaraan takaruumiiseen.
Parittelu kestää puolitoista tuntia, ja sen aikana koiras luovuttaa siittiökotelon naaraalle.
Torakkakoiraat ovat kuitenkin sopeuttaneet käyttäytymistään sitä mukaa kuin naaraat ovat muuntuneet – ja muuttuneet itsekin.
Nyt tiedetään, että uudella tavalla käyttäytyvien koiraiden eritteessä on enemmän hitaasti hajoavaa maltotrioosia. Sen ansiosta naaras pysyy niin kauan paikallaan, että parittelu onnistuu.
Lisäksi tutkijat totesivat uudenlaisten koiraiden pitävän kiirettä: ne voivat suorittaa seksiaktin jopa alle minuutissa.
Selitys löytyy hyönteismyrkystä
Torakoiden muuntumiseen on kemiallinen syy, sillä niitä torjutaan myrkyllisillä kemikaaleilla, jotka sisältävät glukoosia.
Toisin sanoen torakat ovat pakkotilanteessa: jos ne eivät kykene sopeutumaan, ne häviävät. Perimän muutokset ovatkin parantaneet torakoiden selviytymismahdollisuuksia.
Ihmisen näkökulmasta tarkasteltuna tulevaisuudennäkymä ei ole kovin valoisa: torakoita voi olla entistä vaikeampi torjua. Ja jos nämä haittahyönteiset lisääntyvät rajusti, niiden aiheuttamat ongelmat voivat laajeta katastrofiksi.
Torakat pilaavat ulosteillaan elintarvikkeita ja levittävät haitallisia bakteereja ja viruksia, kuten salmonellaa ja A-hepatiittia.
Torjunnan kannalta torakat ovat todella haasteellisia hyönteisiä. Ne voivat esimerkiksi säilyä vammautuneina elinkykyisinä viikkoja ja kestää kymmenen kertaa niin suuria säteilyannoksia kuin ihminen.
Torakoiden torjunnassa ja hävittämisessä vaikuttaa olevan nyt uudelleenarvioinnin paikka.