Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaniini valottaa naisen orgasmin juuria

Naisen orgasmin tausta on pitkään ollut yksi biologian suurista mysteereistä. Nyt itävaltalaistutkijat ovat ehkä löytäneet vastauksen kaniinien parittelutavasta.

Shutterstock

Naisen orgasmi on hämmentänyt joitakin tutkijoita, koska sille ei ole keksitty selvää biologista, lisääntymiseen liittyvää tehtävää.

On esitetty, että se kannustaa naisia seksiin ja siten lisää hedelmöitymisen todennäköisyyttä tai että orgasmin tuottamat kohdun supistukset edistävät siittiön ja munasolun kohtaamista.

Kaniineilla parittelu laukaisee ovulaation

Selitykset ontuvat sikäli, että nainen voi tulla raskaaksi saamatta orgasmia. Nyt Wienin yliopiston tutkijat ovat esittäneet kolmannen selitysvaihtoehdon. Tutkimuksessa käytettiin apuna kaniineja.

Kaniineilla ovulaation eli munasolun irtoamisen laukaisee parittelu. Tilanne on voinut olla sama ihmisen edeltäjälajeilla.

© Shutterstock

Ihmisellä ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu säännöllisesti noin kerran kuussa koko naisen hedelmällisen iän ajan.

Joillakin eläimillä, kuten kaniineilla, ovulaation sen sijaan laukaisee parittelu.

Niinpä tutkijat arvelivat, että kaniineilla munasolun irtoamisen saa aikaan parittelun synnyttämä orgasmin kaltainen mekanismi.

Tietty aine heikentää orgasmia

Muun muassa masennuslääkkeenä käytettävän flueksetiinin tiedetään heikentävän naisen kykyä saada orgasmi.

Tutkijat antoivat naaraskaniineille flueksetiinia selvittääkseen, vaikuttaako se myös ovulaatioon. Ilmeni, että kahden viikon flueksetiinikuuri vähensi ovulaatioita kolmasosalla.

Naisen orgasmi

  • Todennäköisyys pelkässä yhdynnässä: 20–30 %.
  • Todennäköisyys yhdynnässä, jos samalla hyväillään klitorista: 50–60 %.
  • Osuus miehistä, jotka uskovat naisen orgasmiin pelkässä yhdynnässä: 40–50 %.

Itävaltalaistutkijoiden päätelmä on se, että myös ihmisen edeltäjillä ovulaatio on ollut yhteydessä parittelun tuottamaan orgasmiin.

Sittemmin evoluution myötä orgasmin tehtävä on muuttunut.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota