Shutterstock

Kaniini valottaa naisen orgasmin juuria

Naisen orgasmin tausta on pitkään ollut yksi biologian suurista mysteereistä. Nyt itävaltalaistutkijat ovat ehkä löytäneet vastauksen kaniinien parittelutavasta.

Naisen orgasmi on hämmentänyt joitakin tutkijoita, koska sille ei ole keksitty selvää biologista, lisääntymiseen liittyvää tehtävää.

On esitetty, että se kannustaa naisia seksiin ja siten lisää hedelmöitymisen todennäköisyyttä tai että orgasmin tuottamat kohdun supistukset edistävät siittiön ja munasolun kohtaamista.

Kaniineilla parittelu laukaisee ovulaation

Selitykset ontuvat sikäli, että nainen voi tulla raskaaksi saamatta orgasmia. Nyt Wienin yliopiston tutkijat ovat esittäneet kolmannen selitysvaihtoehdon. Tutkimuksessa käytettiin apuna kaniineja.

Kaniineilla ovulaation eli munasolun irtoamisen laukaisee parittelu. Tilanne on voinut olla sama ihmisen edeltäjälajeilla.

© Shutterstock

Ihmisellä ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu säännöllisesti noin kerran kuussa koko naisen hedelmällisen iän ajan.

Joillakin eläimillä, kuten kaniineilla, ovulaation sen sijaan laukaisee parittelu.

Niinpä tutkijat arvelivat, että kaniineilla munasolun irtoamisen saa aikaan parittelun synnyttämä orgasmin kaltainen mekanismi.

Tietty aine heikentää orgasmia

Muun muassa masennuslääkkeenä käytettävän flueksetiinin tiedetään heikentävän naisen kykyä saada orgasmi.

Tutkijat antoivat naaraskaniineille flueksetiinia selvittääkseen, vaikuttaako se myös ovulaatioon. Ilmeni, että kahden viikon flueksetiinikuuri vähensi ovulaatioita kolmasosalla.

Naisen orgasmi

  • Todennäköisyys pelkässä yhdynnässä: 20–30 %.
  • Todennäköisyys yhdynnässä, jos samalla hyväillään klitorista: 50–60 %.
  • Osuus miehistä, jotka uskovat naisen orgasmiin pelkässä yhdynnässä: 40–50 %.

Itävaltalaistutkijoiden päätelmä on se, että myös ihmisen edeltäjillä ovulaatio on ollut yhteydessä parittelun tuottamaan orgasmiin.

Sittemmin evoluution myötä orgasmin tehtävä on muuttunut.