Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kalojen neitseellinen syntymä hämmästytti

Akvaariokalana tunnetulle piikkikalalle kehittyi poikasia munasolujen ollessa emon mahassa. Epätavallinen hedelmöittyminen voi olla iso asia evoluutiohistorian tutkimukselle.

Akvaariossa elävä pieni piikkikala löi vuonna 2019 englantilaisen Nottinghamin yliopiston tutkijat ällikällä. Naaras tuli tiineeksi – ymmärrettynä niin, että mätimunat kehittyivät sikiöiksi ollessaan vielä emon sisässä.

Lisääntymistapa oli kaikkea muuta kuin odotuksenmukainen, sillä piikkikalat yleensä kutevat: naaraskala laskee munasolut eli mädin veteen, ja koiraskala hedelmöittää ne siittiösoluillaan eli maidilla.

Piikkikalan mahasta löytyi hedelmöittyneitä munasoluja. Niistä 56 kehittyi täysikasvuisiksi kaloiksi.

© Dr. Laura Dean

Piikkikalan tiineys huomattiin sattumalta, kun varsinaisena tutkimuskohteena oli lajin mäti. Lähempi tarkastelu paljasti, että munissa kehittyvät sikiöt olivat normaaleja ja elinkelpoisia, mutta niiden pöhöttynyt emo, jota alettiin kutsua Mariaksi, oli kuolemaisillaan.

Siksi tutkijat päättivät lopettaa sen ennen munien poistamista. Eloon jääneistä sikiöistä 56 kehittyi aikuiseksi kalaksi.

Poikasilla oli kaksi vanhempaa

Biologit pitivät mahdollisena, että Maria oli tavalla tai toisella kloonannut itsensä, mutta dna-analyysien mukaan uusilla yksilöillä oli emon lisäksi isä.

Toisin sanoen koiraan oli täytynyt hedelmöittää mäti maidillaan. Todennäköisesti Maria oli uinut kutupaikalla, jossa jokin koiras oli jo käynyt hedelmöittämässä toisen naaraan mätimunia, ja osa siittiösoluista oli joutunut sen munanjohtimeen.

Tutkijoita kiinnostaa tietää, miten yleisestä tapahtumasta Marian tapauksessa on kysymys. Lisääntymisen evoluution kaikkia yksityiskohtia ei tunneta, eikä voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että elävien poikasten synnyttäminen sai alkunsa juuri näin.

Lue myös:

Evoluutio

Uudet vuoret loivat nykylajien edeltäjät

3 minuuttia
Dinosaurusten kloonaus
Muinaiset eläimet

Hirmuliskon kloonaus: Tutkijat elävät yhä toivossa

14 minuuttia
orgasme topbillede
Evoluutio

INTIIMIVYÖHYKE: Tutkijat ratkaisivat naisen orgasmin arvoituksen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota