Elämää esiintyy nykyään kaikissa maapallon kolkissa: niin syvällä kuumissa kallionkoloissa kuin lumipeitteisillä vuorenhuipuillakin. Ensimmäinen elollinen olio syntyi todennäköisesti tuliperäisen saaren geysirin tekemässä lammikossa.
Saari oli harvoja kuivan maan alueita nuorella maapallolla, joka oli lähes täysin meren peitossa.
Kuumassa maastossa lätäkkö pian taas kuivui lähes kokonaan ennen kuin geysir jälleen suihkutti siihen vettään. Lammikossa, joka vuoroin kuivui, vuoroin täyttyi, käynnistyi kemiallisia reaktioita, joista lopulta syntyi ensimmäinen eliö.
Elollisten olioiden syntyminen elottomista molekyyleistä on Maan historian keskeisimpiä käännekohtia. Yhtä tärkeää kuin se, miten se tapahtui, on kysymys, missä se tapahtui.
Vastaukset myös liittyvät toisiinsa. Tapahtumaketjut, joiden tuloksena ensimmäiset proteiinit syntyivät ja proteiinit ja muut aineet päätyivät soluihin, tarvitsivat tapahtuakseen tietynlaisen ympäristön ja juuri oikeat olosuhteet.
Jos siis saadaan selville, miten elämä syntyi, voidaan myös päätellä, missä se syntyi.
Tutkijoiden mukaan läpimurto on lähellä. Aiemmat teoriat kemiallisista reaktioista, joista elämä syntyi, olivat liian yksinkertaisia. Nyt tutkijoilla on myös ensimmäistä kertaa tekniset välineet, joilla voidaan jäljitellä varhaisen Maan kemiallisia oloja.
Darwin veikkasi lämmintä järveä
Elämän syntyajankohta on edelleen hämärän peitossa. Australiasta on löydetty eloperäiseltä vaikuttavaa hiiltä 4,3 miljardia vuotta vanhoista mineraaleista.
Jos iänmääritys on osunut oikeaan, elämä syntyi melko pian maapallon synnyn jälkeen. Toisen teorian mukaan elämä sai alkunsa vasta 3,7 miljardia vuotta sitten. Siltä ajalta on säilynyt viitteitä yhteyttävistä eliöistä Grönlannin kallioissa.
Tutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että elämän on täytynyt syntyä vähintään 3,5 miljardia vuotta sitten. Nykyisin elävien lajien dna:sta tutkijat ovat nimittäin laskeneet, että kaikkien maailman eliölajien yhteinen kantamuoto on ilmestynyt maapallolle viimeistään tuolloin.
Tämä yhteinen esivanhempi kulkee nimellä LUCA eli last universal common ancestor (”viimeinen yleinen yhteinen esivanhempi”).
Sillä on ilmeisesti jo ollut ne biologiset ominaisuudet, jotka nykyisin ovat niin bakteereilla kuin valaillakin: rasvasta koostuva solukalvo, dna:han perustuva geneettinen koodi ja proteiinit, jotka pitävät yllä kemiallisia reaktioita, kuljettavat solujen ainesosia ja pitävät solut koossa.
Nämä tekijät ovat avainasemassa, kun yritetään selvittää, miten elämä sai alkunsa.