Valokuva: Shutterstock.
Nuorukainen oli nimeltään Charles Darwin ja saariryhmä Galápagos.
Vaikka on kulunut lähes 200 vuotta siitä, kun nuori Darwin kömpi voipuneena hytistään ja löysi ainutlaatuisen eläimistön, josta tuli aineistoa hänen mullistavaan elämäntyöhönsä nimeltään Lajien synty, Galápagossaarilla on edelleenkin planeettamme upein ja koskemattomin eläin- ja kasvimaailma.
Pääset mukaan tutustumaan useaan kiehtovaan luontokappaleeseen, jotka kuuluvat saariryhmän ainutlaatuiseen ja monimuotoiseen eläimistöön.
1. Merileguaani
Videolla näet, miten merileguaani ui ympäriinsä merenpinnan alla.
Galápagossaarista on vaikea puhua mainitsematta samalla merileguaania.
Saariryhmä on nimittäin kuulu näistä sille tyypillisistä merimatelijoistaan, joita ei elä missään muualla ja jotka ovat maailman ainoita veden alla viihtyviä leguaaneja.
Leguaanilla ei ole alun perin ollut yhteyttä mereen, mutta se on voinut tulla saarille ajopuiden mukana ja sopeutunut myöhemmin uuteen elinympäristöön.
Merileguaanilla on muun muassa kyky laskea sydämensä lyöntitiheys noin puoleen normaalista sopeutuakseen meren lämpötilaan, ja se pystyy erottamaan suolavettä kehostaan erityisillä rauhasilla.
2. Galápagosin merileijonat
Anteeksi, onko tässä tilaa? Galápagossaarten merileijonat ovat usein erittäin uteliaita ja tuttavallisia.
Kun makailet jollakin Galápagossaarten monista liidunvalkoisista hiekkarannoista nauttimassa auringon lämmittävistä säteistä, älä ylläty, jos ohi ryömii leikkisä joukko möliseviä merileijonia.
Merileijonia on nimittäin aina nähty saariryhmän kauniilla rannoilla, poluilla ja kallioilla, ja monille turisteille uteliaiden merinisäkkäiden kohtaaminen on matkan upeimpia elämyksiä.
3. Galápagosin kilpikonnat
Videolla pääset lähelle jättiläiskilpikonnia.
Galápagos on kilpikonnien kotikenttä, mikä käy ilmi jo saariryhmän nimestä. Nimi juontuu nimittäin espanjan sanasta galapago, joka tarkoittaa satulaa ja viittaa Galápagosin isojen maakilpikonnien ja espanjalaisen satulan yhdennäköisyyteen.
Ensimmäiset Galápagossaaret muodostuivat vulkaanisen toiminnan seurauksena noin viisi miljoonaa vuotta sitten, ja arvellaan, että saarten ensimmäisiä asukkaita olivat maakilpikonnat, jotka todennäköisesti ajelehtivat saarille merivirtojen mukana Etelä-Amerikasta.
Tällä hetkellä Galápagossaarilla elää 15 000–17 000 kilpikonnaa, joita on 11:tä alalajia. Kuuluisimpia lienevät jättiläiskilpikonnat, jotka voivat painaa jopa 270 kiloa ja elää 120-vuotiaiksi.
4. Galapagosinhiirihaukka
Valokuva: Shutterstock.
Iso galapagosinhiirihaukka, jota tavataan vain Galápagossaarilla, on lajina yli 300 000 vuotta vanha ja ainoa alkuperäinen petoeläin, joka yhä elää saarilla.
Haukan siipien kärkiväli voi olla jopa puolitoista metriä, ja valtavilla siivillään se liitelee saarten vaihtelevien maastojen yllä saalistaessaan muun muassa pikkulintuja, hiiriä ja sisiliskoja.
5. Sinijalkasuula
Videolla voit ihastella sinijalkasuulien verkkaista tanssia.
Hauska nimi kertoo oleellisimman.
Nokkela lintu, jolla on tunnusomaiset siniset jalat, on yksi monista nähtävyyksistä, jotka kuuluvat ehdottomasti jokaisen Galápagossaarilla kävijän ohjelmaan.
Jalkojen väri johtuu suulien ruokavaliosta, joka koostuu tuoreesta kalasta. Komeimmillaan väri on koiraiden yrittäessä hurmata naaraita soidinmenotanssillaan.
Sinijalkasuulat eivät ole endeemisiä Galápagossaarille, mutta noin puolet maailman sinijalkasuulista elää saarilla.