Draculalla historiallinen esikuva

Onko Dracula historiallinen henkilö vai keksitty hahmo?

Dracula
© Shutterstock

Draculan voi sanoa olevan ”puolihistoriallinen” henkilö, sillä kirjailija Bram Stokerin luomalla vampyyrihahmolla on historiallinen esikuva, Valakian ruhtinas Vlad III. Nykyisen Romanian alueella Transsilvaniassa sijaitsevassa Sighisoaran kaupungissa joko vuonna 1430 tai 1431 syntynyt Vlad sai hallitsijana osoittamansa julmuuden vuoksi lisänimen Tepes, Seivästäjä.

Vlad Seivästäjä nousi ensimmäisen kerran valtaan turkkilaisten tuella 1448 sen jälkeen, kun unkarilainen kuvernööri oli tapattanut hänen isänsä ja veljensä. Hänestä ei kuitenkaan ollut vielä hallitsijaksi, ja hän pakeni. Hän palasi valtaan 1456, tällä kertaa unkarilaisten avustuksella. Vlad III raivasi väkivalloin tieltään kaikki kilpailijansa ja poliittiset vastustajansa. Hänen hirmuhallintonsa aikana murhattiin kymmeniä- ellei jopa satojatuhansia ihmisiä aatelisista talonpoikiin ja kauppiaista tavalliseen rahvaaseen.

Vlad käytti mitä raaimpia teloitus- ja kidutusmenetelmiä. Suuri osa teloitetuista päätti päivänsä seivästettyinä. Ihmisiä myös poltettiin elävältä. Vlad III syöstiin vallasta 1462. Hänet vangittiin ja teljettiin 12 vuodeksi unkarilaisten hallussa olleeseen linnaan. Hänet vapautettiin taistelemaan osmaneja eli turkkilaisia vastaan, ja hän nousi kolmannen kerran Valakian valtaistuimelle 1476.

Vlad III sai surmansa ilmeisesti Bukarestin lähellä käydyssä taistelussa oltuaan vallassa vain muutamia viikkoja. Sitä, miten hän päätti päivänsä, ei tiedetä aivan varmasti. Vlad III seivästi hengiltä eläessään koko joukon turkkilaisia. Kun osmanisotilaat löysivät Vladin ruumiin, he leikkasivat pään irti vietäväksi Turkin sulttaanille Konstantinopoliin (nykyiseen Istanbuliin). Siellä pää nostettiin seipään nokkaan.

Vlad Seivästäjällä oli myös toinen lisänimi, Dracula. Talossa, jossa hän syntyi, on oven yläpuolella lohikäärmeen kuva. Vlad Seivästäjän isä Vlad II kuului saksalaiseen Dragon- eli Lohikäärme-ritarikuntaan. Lohikäärme oli keskiajalla yleensä paholaisen vertauskuva, ja tiettävästi juuri Vlad II antoi pojalleen lisänimen Dracula.

Se tarkoittanee tässä yhteydessä lohikäärmeen – ja siten myös paholaisen – poikaa. Syytä siihen, miksi Stoker päätti nimetä vampyyrihahmonsa Draculaksi, ei tiedetä. Hän onnistui historiallisia tosiasioita ja kansantaruja yhdistelemällä luomaan omintakeisen kertomuksen verta janoavasta kreivistä, josta tuli kauhuklassikko vailla vertaa.