Uusi tyrannosauruslaji on löydetty

Tutkijat löysivät hyvin säilyneiden fossiilien joukosta tyrannosauruksiin kuuluvan uuden lajin, joka antaa paljon lisävalaistusta esihistoriallisen lihansyöjäliskon anatomiaan.

Hyvin säilyneistä kallonkappaleista saatiin rekonstruoitua tähän asti tuntematon laji todella yksityiskohtaisesti. (Tämä kuva ei esitä Daspletosaurus horneria.)

© Shutterstock

Muinaisella lihansyöjäliskollla Tyrannosaurs rexillä oli sukulainen, jollaista ei vielä vähän aikaa sitten tiedetty olleen edes olemassa.

Näin päätellään uudessa tutkimuksessa, jonka tekemiseen osallistui esimerkiksi wisconsinilaisen Carthage Collegen tutkijoita.

Tutkijoiden onnistui rekonstruoida hyvin säilyneiden fossiilien joukosta tähän asti tuntemattoman lajin naama niin tarkasti, että se venyttää nykyisen lihansyöjädinosauruksia koskevan tietämyksemme rajoja.

Ihmistä muistuttava hirmulisko

Noin 75 miljoonaa vuotta sitten maapallolla tallustellut laji on saanut nimen Daspletosaurus horneri, ja sillä oli paljon tuntoherkempi naama kuin mitä tyrannosauruksilla on tähän asti uskottu olleen.

Näin kertoo New Orleans School of Medicinen anatomi Jayc Sedlmayer, joka osallistui tutkimustyöhön.

”Dinosauruksen kolmoishermo muistuttaa joillakin tavoin ihmisten kolmoishermoa”, kerrotaan tiedotteessa.

Herkällä naamalla

Haarautuva kolmoishermo levittäytyy suureen osaan ihmisen kasvoista ja lähettää aistinimpulsseja aivoihin.

Se myös vastaa esimerkiksi kasvojen mikroliikkeistä ja tuntoaistista. Kolmoishermo saa myös jotkut ihmiset aivastamaan, kun he katsovat suoraan kohti kirkasta auringonpaistetta.

Tutkijoiden arvion mukaan hirmulisko hyödynsi monisäikeistä naamahermostoaan rakentaessaan pesää tai keräillessään muniaan maasta.

Dinosaurusten epäillään myös hieroneen naamojaan yhteen eräänlaisena esihistoriallisena esileikkinä.