Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyrannosaurus rex saalisti hipsutellen

Tyrannosaurus rex oli jätti, joka osasi toimia huomiota herättämättä. Jalkojensa muodon ansiosta se pääsi saaliin lähelle vaivihkaa.

Shutterstock

Vaikka T. rex -hirmulisko painoi noin 8 tonnia, se ei rymistellyt eteenpäin. Tämän osoittaa uusi tutkimus, joka tehtiin Uruguayn yliopistossa.

Tutkimus antaa uusia keinoja pohtia sitä, miten 13 metriä pitkä lihansyöjä hankki ravintoa.

Osa tutkijoista on arvioi pedon saalistaneen itse, mutta toisten mukaan T. rex oli liian hidas saalistamaan aktiivisesti, minkä vuoksi sen on täytynyt olla raadonsyöjä.

© Shutterstock

Nopea vauhti olisi saanut T. rexin luut murtumaan

27 km/h oli T. rexin huippunopeus. Jos se olisi juossut sitä nopeammin, jalkojen ja varpaiden luut eivät olisi kestäneet.

T. rexin raskas ruumis pani maan tärähtelemään

Uruguaylaistutkijat tutkivat fossiilistuneita jalanjälkiä, jotka olivat 64 eri hirmuliskolajin tekemiä. Mukana oli sekä kasvinsyöjä- että petoliskoja, kuten T. rex.

Kun monen tonnin painoiset hirmuliskot laskivat jalkansa maahan, syntyi tärinää, joka levisi värähtelyaaltoina. Värähtelystä saaliseläimet tiesivät, että lähistöllä oli suuri eläin.

T. rexin osalta tilanne oli hieman toinen, sillä sen jalkojen tuottama värähtely ei paljastanut, miten lähellä se oli.

Jalan muoto vaikuttaa siihen, miten värähtelyaallot leviävät.

T. rex oli niin sanottu teropodi, eli sillä oli kolme eteenpäin suuntautunutta varvasta. Lisäksi jalka oli lähes kaksi kertaa niin pitkä kuin leveä.

Tämän muotoisen jalan tuottamat värähtelyaallot suuntautuivat suurimmalta osin taaksepäin ja vain hyvin vähän eteenpäin.

Tutkijoiden laatiman tietokonemallin mukaan eteenpäin suuntautuva värähtely oli yhtä suuri siitä riippumatta, oliko T. rex 25 metrin vai metrin päässä kohteestaan. T. rex pystyi siis hiipimään huomaamatta hyvin lähelle saalistaan ennen kuin kävi sen kimppuun.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota