Tutkijat paljastavat: T. rex oli kehno juoksija

Tyrannosaurus rex ei ollutkaan niin nopeajalkainen kuin aiemmin uskottiin. Se selvisi englantilaisten tekemässä tutkimuksessa.

Tutkijat onnistuivat simuloimaan muinaisjätin luihin liikkeessä kohdistuvaa rasitusta kehittyneen tietokonemallin avulla.

© Shutterstock

Elokuvissa ärjyvä ja verenhimoinen T. rex on juossut kiinni autonkin, mutta todellisuudessa se olisi jäänyt kyydistä jo alkumetreillä.

Näin päätellään ainakin Manchesterin yliopiston uudessa tutkimuksessa, jossa analysoitiin paleontologipiireissä vuosien ajan kiistelyä herättänyttä aihetta: petodinosaurusten juoksunopeutta.

Tutkimustulos antaa kuoliniskun esimerkiksi Jurassic Parkin legendaarisille takaa-ajokohtauksille.

Usain Bolt jättäisi T. rexin telineisiin

Tutkijoiden mukaan muinaisjätin luusto kestäisi vain hieman yli 20 kilometrin tuntinopeutta, mikä on oleellisesti alhaisempi lukema kuin Tyrannosaurukselle aiemmin arvioitu lähes seitsemänkympin huippunopeus.

Vertailun vuoksi ihmisen keskimääräinen kävelynopeus on viitisen kilometriä tunnissa ja juoksunopeus vajaat kymmenen kilometriä tunnissa. Usain Bolt taas on pinkonut noin 44 kilometrin tuntivauhtia.

”Tutkimuksemme osoittaa, että T. rex oli melko hidas eläin”, sanoo tutkimusta johtanut William Sellers BBC:lle.

Luut alkaisivat rutista

© University of Manchester

Sellers kollegoineen selvitti asiaa yhdistelemällä kahta biomekaanista tekniikkaa, joilla voi tutkia noin seitsemäntonnisen hirmuliskon nivelien ja luiden reagointia liikkeeseen.

He loivat T. rexistä yksityiskohtaisen tietokonesimulaation, jonka mukaan se kyllä eteni melkoisella vauhdilla mutta ei olisi mitenkään saanut kiinni autoa.

”Kova juoksuvauhti olisi rasittanut sen luustoa aivan liikaa”, sanoo Sellers.