Joukkotuho raivasi tien hirmuliskoille

Rajut tulivuorenpurkaukset ja hapan sade auttoivat hirmuliskot eläinkunnan huipulle 233 miljoonaa vuotta sitten.

Rajut tulivuorenpurkaukset ja hapan sade auttoivat hirmuliskot eläinkunnan huipulle 233 miljoonaa vuotta sitten.

Shutterstock

Hirmuliskojen taru loppui, kun asteroidi törmäsi Maahan. Tämä tosiasia on yleisesti hyväksytty. Myös hirmuliskojen valtakausi alkoi katastrofaalisella tavalla. Tätä painottaa uusi tutkimus, johon on osallistunut tutkijoita muun muassa brittiläisestä Bristolin yliopistosta ja Kiinan geotieteiden yliopistosta.

Scientific Advances -tiedelehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistuneet tutkijat ovat fossiilien perusteella löytäneet useita todisteita vielä yhdestä maapallon historian joukkosukupuutosta – usein mainittujen viiden suuren joukkotuhon lisäksi.

233 miljoonaa vuotta sitten jättiläismäiset tulivuorenpurkaukset sylkivät ilmakehän täyteen hiilidioksidia, metaania ja vesihöyryä. Se aiheutti mullistavia muutoksia ilmastoon ja eläinmaailmaan ja raivasi tietä hirmuliskojen valtakaudelle seuraaviksi 165 miljoonaksi vuodeksi.

Tapahtuma oli niin raju, että se uuden tutkimuksen mukaan hävitti sukupuuttoon yhtä monta lajia kuin 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtunut suuri meteori-isku.

Uuden tutkimuksen mukaan suuri ilmastokatastrofi (CPE) aiheutti yhtä laajan eläinten joukkotuhon kuin aiemmin tunnetut viisi joukkotuhoa.

© D. BONADONNA/ MUSE, TRENTO

Maata koetteli voimakas ilmastonmuutos

Aiempien tutkimusten mukaan hirmuliskoista kasvoi hallitseva eläinryhmä triaskaudella 232 miljoonaa vuotta sitten. Triaskausi alkoi 251 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi 200 miljoonaa vuotta sitten.

Sen aikana maapallon ilmasto oli kuiva ja kuuma lukuun ottamatta lyhyitä kosteita jaksoja. Hirmuliskojen yleistymisen aikoihin maapalloa koetteli ilmastonmuutos, joka toi mukanaan neljä peräkkäistä hyvin kosteaa jaksoa.

Näiden kosteusjaksojen jälkiä on aiemmin havaittu muun muassa kivikerrostumissa Dolomiittien vuoristossa Pohjois-Italiassa.

Kosteina aikoina syntyneet kerrokset koostuivat enimmäkseen kalkkihiekasta muodostuneesta kivestä, kun taas kuivien kausien kerrokset olivat enimmäkseen merkelikalkkikiveä.

© Giphy

Matelijat hallitsivat Maata

Ilmastonmuutos pani eläinten sopeutumiskyvyn koetukselle. Fossiililöydöt osoittavat, että hirmuliskot selviytyivät siitä muita paremmin.

Selitys voi olla se, että jo aiemmin oli syntynyt hirmuliskolajeja, jotka olivat melko vähälukuisia mutta jotka nopeasti valtasivat tyhjiksi jääneet ekologiset lokerot muun muassa krokotiilien ja kilpikonnien sukulaisilta.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen laukaisivat rajut tulivuorenpurkaukset nykyisen Länsi-Kanadan alueella.

Ilmasto muuttui kosteammaksi ja lämpimämmäksi samalla, kun hapan sade hävitti monia eläinlajeja. Ilmeisesti myös nisäkkäiden edeltäjät hyötyivät ilmastomullistuksesta.