Hirmuliskot korjasivat hyödyn, kun tulivuoret triaskaudella puskivat ilmaan hiilidioksidia, rikkiä ja tuhkaa.

© Shutterstock
Menneisyys - Dinosaurus

Tulivuoret raivasivat tietä hirmuliskoille

Rajut tulivuorenpurkaukset ja hapan sade auttoivat hirmuliskot eläinkunnan huipulle 232 miljoonaa vuotta sitten.

Error in rendering text item widget:

            Hirmuliskon taru loppui, kun asteroidi törmäsi Maahan ja mullisti ilmaston, mutta muinaisliskojen valtakauden alku oli yhtä katastrofaalinen. 

Näin päättelee [italialais-brittiläinen tutkijaryhmä](https://www.nature.com/articles/s41467-018-03996-1#Fig1 {"target":"_blank"}), joka on analysoinut Dolomiittien vuoristosta Pohjois-Italiasta löydettyjä hirmuliskon jälkiä ja fossiileja. Ne antavat osviittaa siitä, milloin hirmu­liskojen lajikirjo alkoi laajentua toden teolla. 

## Maata koetteli voimakas ilmastonmuutos

Tutkijoiden mukaan hirmuliskoista kasvoi hallitseva eläinryhmä triaskaudella 232 miljoonaa vuotta sitten. Triaskausi alkoi 251 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi 200 miljoonaa vuotta sitten.

Sen aikana maapallon ilmasto oli kuiva ja kuuma lukuun ottamatta lyhyitä kosteita jaksoja. [Hirmuliskojen](Mosasaurukset olivat sukua varaaneille, ja ne olivat merien suurimpia petoja https://tieku.fi/menneisyys/dinosaurus aikakauden lopulla. {"target":"_blank","rel":"follow"}) yleistymisen aikoihin maapalloa koetteli ilmastonmuutos, joka toi mukanaan neljä peräkkäistä hyvin kosteaa jaksoa. 

Näiden kosteusjaksojen jäljet ovat nähtävissä kivikerrostumissa, jotka tutkijat löysivät Dolomiiteilta. 

Kosteina aikoina syntyneet kerrokset koostuivat enimmäkseen kalkkihiekasta muodostuneesta kivestä, kun taas kuivien kausien kerrokset olivat enimmäkseen merkelikalkkikiveä.
        
© Giphy

Matelijat hallitsivat Maata

Ilmastonmuutos pani eläinten sopeutumiskyvyn koetukselle. Fossiililöydöt osoittavat, että hirmuliskot selviytyivät siitä muita paremmin.

Selitys voi olla se, että jo aiemmin oli syntynyt hirmuliskolajeja, jotka olivat melko vähälukuisia mutta jotka nopeasti valtasivat tyhjiksi jääneet ekologiset lokerot muun muassa krokotiilien ja kilpikonnien sukulaisilta.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen laukaisivat rajut tulivuorenpurkaukset nykyisen Länsi-Kanadan alueella.

Ilmasto muuttui kosteammaksi ja lämpimämmäksi samalla, kun hapan sade hävitti monia eläinlajeja. Ilmeisesti myös nisäkkäiden edeltäjät hyötyivät ilmastomullistuksesta.

Lue myös:

Plesiosaurus
Dinosaurus

Joutsenlisko synnytti eläviä poikasia

1 minuuttia
Dinosaur colour
Dinosaurus

Minkä värisiä hirmuliskot olivat?

1 minuuttia
Daniel Tammet
Evoluutio

Tutustu uskomattomiin superihmisiin

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!