Aivan varmaa ei ole, että hirmuliskot kuolivat nukkuessaan, mutta joka tapauksessa ne hautautuivat elävältä tai hyvin pian kuolemansa jälkeen. Siksi raadonsyöjät eivät päässeet syömään niitä ja levittämään niiden luita.
Hirmuliskot kaivoivat tunneleita
Nyt löydetyt muinaisliskot olivat 1,2 metriä pitkiä ja ruumiinrakenteensa perusteella mukautuneita elämään maan alla, todennäköisesti itse kaivamissaan käytävissä.
Kuono oli muotoutunut lapiomaiseksi, joten sillä on ollut hyvä siirtää maata pois tieltä. Eturaajat olivat lyhyet ja lihaksikkaat. Olkapäät olivat samanmuotoiset kuin nykyisillä tunneleita kaivavilla nisäkkäillä.
Tutkijoiden mukaan Changmiania liaoningensis liikkui kuitenkin sukkelasti myös maan pinnalla. Voimakkaat takajalat ja pitkä pyrstö tekivät siitä vikkeläliikkeisen juoksijan.
Hirmuliskojen Pompeji
Hirmuliskojen jäänteet löydettiin Lujiatunin kerrostumista Liaoningin maakunnasta Pohjois-Kiinasta. Samalta seudulta on löydetty paljon muitakin hyvin säilyneitä hirmuliskojen luurankoja. Jotkut paleontologit ovat kuvanneet aluetta hirmuliskojen Pompejiksi, koska muinaisliskot jäivät aikoinaan tulivuorenpurkausten tuhkan peittoon.
Tutkijat arvelevat, että löydetyt liskot olivat kuollessaan käytävissä maan alla. Tulivuorista purkautuneen laavan ja tuhkan paino on todennäköisesti romahduttanut tunnelit niiden päälle.