t.rex

T. rexillä oli hirviömäiset leuat

Uuden tutkimuksen mukaan T. rexin purentavoima oli ylivoimainen nykyisin elävien eläinten leukoihin verrattuna.

tiistai 21. elokuuta 2012

Suurin Tyrannosaurus-laji näyttää olleen vielä hurjempi peto kuin on luultu. Jopa yhdeksän tonnin painoisella liskolla oli puolitoistametriset leuat, joilla se murskasi paksutkin luut.

Brittitutkijat Karl Bates ja Peter Falkingham ovat onnistuneet määrittämään T. rexin purentavoiman soveltamalla nykyaikaista laser- ja tietotekniikkaa. He loivat ensin digitaalisen mallin lajin kallosta lihaksineen ja panivat sen sitten virtuaalisesti puremaan voimamittaria. Simulaation mukaan hampaat iskeytyivät toisiaan vasten jopa 60 000 newtonin voimalla. Suunnilleen sama paine kohdistuu hiireen, joka jää täysikasvuisen norsun alle.

T. rex puri 50 kertaa niin suurella voimalla kuin leijona ja 30 kertaa niin suurella voimalla kuin nykyiset alligaattorit.

Tieteen Kuvalehti on hahmotellut mahtavimman Tyrannosauruksen muotokuvan. Lataa itsellesi artikkeli T. rex: Hirviömäinen hirmulisko ja lue lisää muinaisesta pedosta. Artikkelin lataaminen on ilmaista kaikille sivuston käyttäjiksi rekisteröityneille. Jos olet jo käyttäjä, kirjaudu sisään. Kun napsautat Lataa-painiketta, saat ohjeita rekisteröitymiseen. Rekisteröitymisen jälkeen voit ladata artikkelin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: