T. rex oli pelottavan aggressiivinen ja lauhkea kuin lammas

Tyrannosaurukset purivat toisiaan kalloon. Ja hyväilivät hellästi kuonollaan, jossa oli yhtä herkkä tunto kuin meidän sormenpäissämme. Uudet tutkimukset T. rexin kallosta paljastivat ennen tuntemattomia yksityiskohtia hirmuliskon vaihtelevista mielialoista.

Tyrannosaurus rex

Dinosaurusten kuninkaan mieliala vaihteli laidasta laitaan.

© Shutterstock

Tyrannilisko oli nimensä veroinen. Sen hyökkäyksiltä eivät säästyneet edes lajitoverit.

Kun keskenkasvuisen T. rex -yksilön pään luissa olevia pitkulaisia reikiä tutkittiin, tietokonekuvannus paljasti, että ne vastaavat tarkalleen samanikäisten lajitoverien hampaiden muotoa.

Liskojen kanssakäyminen oli siis veristä jo varhaisella iällä. Toisaalta T. rex myös kesti iskuja ja kolhuja.

Päähän purtu yksilö toipui, vaikkakin sen kuono kasvoi vähän vinoon.

Tyranniliskojen luurangoista on löydetty myös murtumia ja jälkiä tulehtuneista haavoista. Elämäntapa oli niin raju, että harva yksilö eli yli 30-vuotiaaksi.

Tappaja oli herkkä rakastaja

T. rexin leuat olivat tappava ase, mutta samalla sen kuono oli yhtä herkkätuntoinen kuin ihmisen sormenpäät.

Tyranniliskon läheisen sukulais­lajin Daspletosauruksen kallosta löydettiin vuonna 2017 viitteitä herkästä tuntoaistista.

Erityisesti suun ympärillä ja kuonossa oli jälkiä samanlaisista huokosista, jotka krokotiileillä johtavat hermo­päätteisiin ihon alla.

Monilla nykylajeilla tällaiset rakenteet liittyvät aisteihin, joilla ne havainnoivat lämpötilaa, kosketusta ja kemiallisia aineita.

Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että tyrannilisko käytti herkkätuntoista kuonoaan tarkastaakseen, onko pesässä sopiva lämpötila munien kypsymiselle.

Se on ehkä voinut jopa auttaa poikasiaan kuoriutumaan munista.

Hirmuliskojen nykysukulaiset krokotiilit hyväilevät toisiaan ennen parittelua hieromalla kuonojaan vastakkain. Tyranniliskojen esileikki on hyvinkin voinut olla samanlaista.