Jättiläishirmulisko lähti vesille

Uudet löydöt ja rekonstruktiot Spinosaurus-petohirmuliskosta osoittavat, että kauhua herättänyt jättiläinen saalisti niin maalla kuin vedessäkin.

Spinosaurus - Jättiläishirmulisko lähti vesille

15-metrinen Spinosaurus väijyi veden alla

Hirmuliskoja oli elänyt Maan päällä 150 miljoonaa vuotta, ennen kuin ensimmäinen niistä rohkeni vesille. Uskalikko oli 95 miljoonaa vuotta sitten elänyt Spinosaurus aegyptiacus, suurin koskaan elänyt petohirmulisko.

15 metrin pituisen Spinosauruksen on aikaisemmin oletettu saalistaneen kaloja ja muita vesieläimiä kahlaamalla rantamatalikoissa. Tuoreimman tiedon mukaan lisko kuitenkin ui samaan tapaan kuin nykyiset krokotiilit ja iski tilaisuuden tullen hampaansa suuriin kaloihin, kilpikonniin tai vaikka toisiin hirmuliskoihin.

Yhdysvaltalaisen Nizar Ibrahimin johtama kansainvälinen paleontologiryhmä pääsi Spinosauruksen uimaretkien jäljille tietokoneen avulla laatimalla 3D-mallin liskon luurangosta museoiden kokoelmien ja Marokosta 2008 löydettyjen luufossiilien perusteella. Mallista on tehty myös fyysinen versio muovista ja teräksestä.

Spinosaurus muistutti krokotiileja enemmän kuin muut petoliskot

Mallin mukaan Spinosauruksella oli lyhyet raajat, tiiviit luut ja räpylämäiset jalat. Sen sieraimet sulkeutuivat veden alla, ja krokotiilien tavoin se aisti herkästi paineaaltoja ja paikansi saaliinsa niiden perusteella.

Nykyisen Afrikan alueella elänyt Spinosaurus päihittää pituudessa Amerikan mantereella esiintyneet Tyrannosaurus rexin ja Giganotosauruksen. Se muistutti paljolti nykyään eläviä krokotiileja.

TASAPAINOPUOMI: Pitkä pyrstö auttoi liskoa pitämään itsensä tasapainossa. Pyrstö liikkui sivusuunnassa, joten se antoi työntövoimaa vedessä.

NELIJALKAINEN: Spinosaurus liikkui neljällä jalalla. Muiden petoliskojen takaraajat olivat erilaiset.

SELKÄPURJE: Purjemainen uloke oli toista metriä korkea.

ISOT KYNNET: Kynnet olivat pitkät, kaarevat ja hyvin terävät.

KROKOTIILIN KITA: Hampaat olivat isot ja keilamaiset kuten krokotiililla.

SUKELTAJAN KUONO: Sieraimet sulkeutuivat sukelluksissa. Sieraimet olivat kuonon päällä niin, että lisko voi hengittää veden alla vaaniessaan.

HERKÄT HERMOT: Kuonon hermot aistivat saaliiden aiheuttamat paineaallot vedessä.

Spinosaurus eli nykyisessä Pohjois-Afrikassa noin 100 miljoonaa vuotta sitten

Spinosaurus eli Stegosauruksen jälkeen, mutta ennen Tyrannosaurus rexiä, Gondwanan jättimantereella.

Tutustu eri hirmuliskolajien esiintymisaikoihin ja elinpaikkoihin lukemalla laaja dinosaurusartikkelimme: