Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lythronax Argestes
Menneisyys - Dinosaurus

Pohjois-Amerikan dinohistoria täydentyi

Tyranniliskoja vanhempi laji yllätti sukulaisuussuhteillaan.

Siats meekerorum -petodinosaurus

Pohjois-Amerikassa eli 100 miljoonaa vuotta sitten jykeviä petodinosauruksia, jotka Utahin valtionyliopiston tutkijoiden mukaan edustivat ennen tuntematonta Siats meekerorum -lajia. Suvun nimi tulee sikäläisen alkuperäiskansan, uteintiaanien, taruston ihmissyöjähahmosta.

Itä-Utahissa sijaitsevasta Cedar Mountainin muodostumasta löytyneet jäännökset kuuluivat ilmeisesti nuorelle yksilölle. Ne antavat ymmärtää liskon kasvaneen ainakin kymmenmetriseksi ja nelitonniseksi. Siats meekerorum luokiteltiin Carcharodontosauridae-heimoon, jonka edustajia ei ole aikaisemmin löydetty Pohjois- Amerikasta.

Ravintoketjun viimeiset lenkit vaihtuivat

Carcharodontosauridae-heimon lajit olivat yleensä kahdella jalalla liikkuvia lihansyöjiä, jotka hallitsivat ravintoverkon ylintä tasoa liitukaudella siihen asti, kun tyranniliskot syrjäyttivät ne. Käsitys vallanvaihdosta on kuitenkin epäselvä. Cedar Mountainin muodostuma on niitä harvoja paikkoja, joista on löydetty kummankin ryhmän fossiileja.

Siats meekerorumin rinnalla eläneet tyranniliskot olivat suden kokoisia. Ensimmäinen kookas tyrannilisko ilmestyi alueelle vasta lajin hävittyä.

Tyrannosauridae-heimo veti pidemmän korren

Sama seutu, josta Siats meekerorum -lajin jäännökset löydettiin, on ehkä jo antanut vastauksen kysymykseen, mikä johti aikansa mahtiliskot tuhon tielle. Utahista on löytynyt Tyrannosaurus rexin suora edeltäjä, Lythronax argestes, joka todennäköisesti voitti Siats meekerorumin evoluutioon liittyvässä olemassaolon taistelussa.

Lythronax argestes oli ensimmäisiä massiivisia Tyrannosauridae-heimon lajeja, jotka rynnistivät lihansyöjien valiojoukkoihin.

Petodinosaurus Siats meekerorum

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota