Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sulttaanikana juoksee

Pikajuoksu siivitti linnut ilmojen teille

Kiinalaisinsinöörit ovat rakentaneet robotin, jolla on samat mittasuhteet kuin viisikiloisella Caudipteryx-dinosauruksella. Kun robotti juoksi juoksumatolla, sen siivet alkoivat automaattisesti heilua. Siksi tutkijat uskovat, että aktiivinen lentokyky olisi kehittynyt eri tavalla kuin liitäminen.

Shutterstock

Lapsi konttaa, ennen kuin hän alkaa kävellä. Samalla tavalla lintujen piti juosta, ennen kuin ne pystyivät lentämään.

Tätä mieltä on kiinalaisen Tsinghuan yliopiston tutkijaryhmä, joka näin kyseenalaistaa vallalla olevan käsityksen lintujen lentokyvyn kehittymisestä evoluution aikana.

Eläimillä on kaksi tapaa liikkua ilmassa: liitäminen ja lentäminen. Liitäminen voi olla esimerkiksi puusta toiseen leijailemista ilman varsinaista voimankäyttöä.

Lentäminen taas on aktiivista toimintaa, jossa vaikkapa lintu liikuttaa lihasvoimalla siipiään.Suositun teorian mukaan liitäminen on vanhempaa perua kuin lentäminen ja lintujen lentokyky on tavallaan kehityksen huipentuma.

Kyseenalaistaa vanhan teorian

Kiinalaistutkijat lähestyivät asiaa uudesta näkökulmasta. He analysoivat 125 miljoonaa vuotta sitten eläneen viiden kilon painoisen Caudipteryx-dinosauruksen liikkumistapaa jäännösten perusteella.

Juokseva Caudipteryx

Kun Caudipteryx-dinosaurus juoksi, sen eturaajat alkoivat heilua.

© Shutterstock

Laji käveli kahdella lihaksikkaalla jalalla, ja sillä oli siipimäiset eturaajat, jotka olivat liian pienet lentoelimiksi.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka juoksu vaikutti eturaajojen toimintaan, tulokseksi tuli, että Caudipteryxin saavuttaessa 2,5 metrin sekuntinopeuden ne alkoivat automaattisesti heilua edestakaisin ikään kuin eläin räpyttäisi jatkuvasti siipiään.

Caudipteryxin mittojen mukaan tehty robotti toimi juoksumatolla kuvatulla tavalla.

Juokseva Caudipteryx-robotti

Robotti vahvisti Caudipteryx-dinosauruksen heiluttaneen eturaajojaan juostessaan. Se saattoi johtaa lentämiseen.

© Talori et al.

Siksi tutkijat esittävät, että dinosaurukset oppivat lentämään ilman liitovaihetta. Siten liitäminen ja lentäminen ovat kehittyneet erillään.

Lue myös:

Dinosaurus

4 asiaa, joita et tiennyt dinosauruksista

4 minuuttia
Dinosaurus

T. rex puri kuin krokotiili

3 minuuttia
Dinosaurus

Uusi löytö: Tältä pitkäkaulaiset dinosaurukset näyttivät

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota