Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Petohirmuliskot saalistivat yksin

Jurassic Park -elokuvista tutut petohirmuliskot eivät olleetkaan laumaeläimiä, kuten on luultu. Tuore hammasanalyysi osoittaa, että petoliskon poikaset varttuivat omin neuvoin.

Shutterstock

Jurassic Park -elokuvassa raptorit eli Velociraptor-suvun hirmuliskot ovat pieniä ja vikkeläliikkeisiä petoja, jotka kellistävät joukkovoimalla itseään paljon suurempia saaliita. Niitä onkin verrattu susiin, jotka saalistavat samalla tavoin laumana.

Elokuvantekijöiden esittämä kuva saattaa kuitenkin olla väärä. Siihen viittaa äskettäin julkaistu Wisconsinin yliopiston tutkimus. Yhdysvaltalaistutkijoiden päätelmä perustuu raptorin Deinonychus antirrhopus -nimisen lähisukulaisen hammasanalyysiin.

Hampaista tutkijat ovat päätelleet, että takajalkojensa varassa kipittäneet petoliskot eivät olleet laumaeläimiä vaan ne saalistivat yksin.

Raptorit eivät eläneet suden tavoin laumoissa. Tuore tutkimus osoittaa, että ne saalistivat nykyisten petolintujen tavoin yksin.

© Fred Wierum

Alkuaineet kertovat ruokavalion

Petoliskojen hammasanalyysissä verrattiin samoilla alueilla eläneiden mutta eri-ikäisinä kuolleiden hirmuliskojen hammasluun hiili- ja happipitoisuutta.

Happea ja hiiltä esiintyy erilaisina muunnelmina eli isotooppeina. Hammasluussa olevien isotooppien keskinäisistä suhteista voidaan päätellä eläimen ruokavalio.

Tutkijat olettivat, että koska raptorit saalistivat laumana, eri-ikäisten yksilöiden hampaiden isotooppipitoisuuksissa ei olisi isoja eroja. Laumaeläinten poikaset tavallisesti syövät sitä, mitä vanhemmat niille saalistavat.

Velociraptor varttui kuin komodonvaraani

Tutkimuksessa ilmeni kuitenkin, että Velociraptorin poikaset söivät erilaista ravintoa kuin täysikasvuiset yksilöt.

Ero on tutkijoiden mukaan samanlainen kuin nykyisillä komodonvaraaneilla. Komodonvaraani on maailman suurin lisko. Sen poikaset pysyttelevät omissa oloissaan puiden latvassa, missä ne syövät hyönteisiä ja pikku eläimiä.

Puussa poikaset ovat myös suojassa lajitovereitaan syöviltä aikuisilta komodonvaraaneilta.

© Shutterstock

3 FAKTAA VELOCIRAPTORISTA

  • Tappavat kynnet:

    Takaraajojen jykevät kynnet sopivat saaliin silpomiseen, mutta niistä oli ehkä apua myös puissa kiipeilyssä.

  • Lintumaiset piirteet:

    Useimmilla Velociraptor-lajeilla oli höyhenpeite. Osa saattoi olla jopa lentotaitoisia.

  • Pitkä menestys:

    Velociraptorit ilmaantuivat 167 miljoonaa vuotta sitten ja katosivat 66 miljoonaa vuotta sitten. Niitä eli kaikkialla maapallolla.

Velociraptor-suku kuuluu niihin hirmuliskoihin, jotka ovat lähimpänä nykyisiä lintuja. Siksi tutkijat pitävät todennäköisenä, että ne ovat yksinäisiä saalistajia samaan tapaan kuin suurin osa nykyisistä petolinnuista.

Lue myös:

Muinaiset eläimet

BLOGI: T. rex maksoi kalliin hinnan asemastaan

11 minuuttia
Dinosaurus

Asiantuntija arvioi 3D-hirmuliskot: "Hukkaan heitetty mahdollisuus"

5 minuuttia
Dinosaurus

4 asiaa, joita et tiennyt dinosauruksista

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota