Brian Engh/dontmesswithdinosaurs.com

Petodinosaurus upotti hampaansa lajitovereihin

Uudet löydöt osoittavat, että kannibalismi oli hirmuliskojen keskuudessa luultua yleisempää.

Ainutlaatuinen Yhdysvalloista Coloradosta kerätty luukokoelma osoittaa, että alueen hirmuliskoilla kannibalismi oli verraten yleistä.

Länsi-Coloradon museon tutkijat tulivat yllättävään tulokseen kerättyään Mygattin-Mooren kivilouhokselta 2 368 luuta ja tutkittuaan ne tarkasti.

Yleensä vastaavista löydöistä otetaan talteen vain isoimmat luut, mutta tässä tapauksessa kerättiin pienetkin luun kappaleet. Niiden analyysi paljasti, että jopa 30 prosentissa 150 miljoonaa vuotta vanhoista luista oli puremajälkiä ja useimmat jäljistä olivat jättäneet jopa kymmenen metriä pitkäksi ja kahden tonnin painoiseksi kasvavat Allosaurus-petohirmuliskolajin yksilöt.

Coloradosta löydetyissä 150 miljoonaa vuotta vanhoissa luissa näkyy, miten tonnien painoiset Allosaurus-lajin yksilöt ovat raadelleet toisiaan.

© Stephanie K. Drumheller et al./PLOS ONE

Monet puremajäljistä olivat Allosaurus-lajin luissa, minkä vuoksi tutkijat ovat varmoja siitä, että ne söivät lajitovereitaan.

Kannibalismi voi johtua kriisistä

Todisteita hirmuliskojen kannibalismista on yleisesti vähän, ja tämä avaa kaksi tulkintamahdollisuutta.

Joko alueen hirmuliskot ovat joutuneet ahtaalle esimerkiksi kuivuuden vuoksi, ja niiden on ollut pakko turvautua lajitovereiden raatoihin tai jopa hyökätä toistensa kimppuun, tai sitten ilmiö voi selittyä sillä, että nyt kerättiin tutkittavaksi kaikki yhden alueen luut.

Jos kyse on jälkimmäisestä, kannibalismi on voinut olla hirmuliskoilla yleisempää kuin tähän asti on kuviteltu.