Shutterstock

Paleontologit: T. rex on voinut olla luultua pelottavampi

Uusi T. rexistä tehty tietokonemalli viittaa siihen, että muinainen jättiläinen herätti saaliseläimissä uskottua enemmän pelkoa.

Tyrannosaurus rex – tai vain T. rex – on ehdottomasti yksi ikonisimmista dinosauruksista. Tämä valtava lihansyöjä hallitsi 68–66 miljoonaa vuotta sitten aluetta, joka nykyisin muodostaa Pohjois-Amerikan länsiosan.

T. rexin muhkeat leuat takasivat eläinmaailman suurimman puruvoiman. Hurja ilmestys oli 5 metriä korkea ja 13 metriä pitkä, ja se painoi runsaat 8 tonnia.

tyrannosaurus rex ihminen

Tyrannosaurus rex oli 13 metriä pitkä ja 5 metriä korkea. Siihen törmääminen oli varmasti pelottavaa. Jos T. rex olikin 70 prosenttia tätä kookkaampi, näky oli varmasti kammottava.

© P. Jaworski/Wikimedia Commons

Nyt ryhmä paleontologeja on kyseenalaistanut T. rexin mitat. He arvelevat, että jotkin yksilöt ovat voineet olla jopa 70 prosenttia kookkaampia kuin ne fossiilit, jotka tähän mennessä on löydetty.

Kanadan Luonnonhistoriallisen museon ja Lontoossa toimivan Queen Maryn yliopiston tutkijat julkaisivat marraskuun alussa uuden teoriansa Society of Vertebrate Paleontology -yhdistyksen vuosikokouksessa Torontossa Kanadassa.

Lähes kaksi kertaa uskottua kookkaampi

Paleontologit hamuilevat pääasiassa pimeässä, kun he yrittävät luoda kuvaa dinosaurusten ulkonäöstä, koosta ja käyttäytymisestä.

Usein heillä on käytössään vain muutamia luufossiileja.

Kaikkiaan T. rexin fossiileja on löydetty 50, joista 32 on aikuisten yksilöiden. Kookkain T. rex -fossiili on saanut nimen ”Scotty”. Sen uskotaan painaneen eläessään noin 8 870 kiloa.

scotty tyrannosaurus

Kuvassa on kopio T. rexin fossiilista, joka löydettiin Kanadasta 1991. Fossiili on saanut nimekseen Scotty, ja se on kookkain löydetty Tyrannosaurus rex -fossiili. Nyt tutkijat uskovat, että Scottya isompia yksilöitä oli olemassa. Kopio on kuvattu Tokion luonnonhistoriallisessa museossa.

© Kumiko/Wikimedia Commons

Miten suureksi Tyrannosaurus rex sitten saattoi kasvaa?

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan suurin T. rex saattoi painaa jopa 15 000 kiloa eli 15 tonnia. Se on enemmän kuin kaksi aikuista urosnorsua, sillä urosnorsut painavat noin 6 tonnia.

Toisin sanoen T. rex -yksilö on voinut painaa 70 prosenttia enemmän kuin tähän mennessä kookkain löydetty fossiili eläessään.

Tietokoneella laadittu kasvumalli

Tutkijat laativat tietokoneella mallin siitä, miten T. rexin kasvu on voinut tapahtua.

Paleontologit arvelevat, että T. rex -yksilöitä eli maapallolla kaikkiaan runsaat 2,5 miljardia.

Vertaamalla oletettua T. rex -kantaa ja arvioitua elinikää sekä tietoja 32 löydetyn aikuisen yksilön fossiileista tutkijat loivat kasvumallin Tyrannosaurus rexille.

Toisen sanoen he laativat T. rexin kasvumallin koko sen eliniäksi ja arvioivat sen perusteella, miten suureksi aikuinen uros saattoi kasvaa.

Laskelmissa otettiin huomioon myös erikokoiset yksilöt ja sukupuolidimorfismi eli se, että saman lajin eri sukupuolen edustajat ovat eri kokoisia.

”Päädyimme kahteen eri malliin – toisessa sukupuolten välillä ei ollut eroja ja toisessa erot olivat rajuja”, sellittää Kanadan Luonnontieteellisen museon tutkija Jordan Mallon Live Science -verkkolehdelle.

”Jos sukupuolidimorfismia olisi esiintynyt T. rexillä, arvioimme, että yksilö olisi voinut painaa jopa 24 000 kiloa. Luovuimme kuitenkin tästä mallista, sillä jos se olisi pitänyt paikkansa, olisimme jo löytäneet kookkaampia fossiileja."

tyrannosaurus rex jälki

Tyrannosaurus rexin jalan painauma, joka on löydetty Yhdysvalloista New Mexicosta. Jäljen pituus on 83 senttiä ja leveys 71 senttiä. Paleontologit uskovat, että jatkossa löydetään vielä yli puolet isompia T. rexin jälkiä.

© Rufous-crowned Sparrow/Wikimedia Commons

Siksi tutkijat laskivat T. rexin painoarvion 15 tonniin.

Mallon toteaa kuitenkin: ”Tämä oli vain ajatuskoe, joka perustuu muutamiin lukuihin. Sitä oli hauska pohtia."

Silti Mallon uskoo tilastollisesti olevan todennäköistä, että paleontologit pian löytävät kookkaampia petodinosaurusten kuninkaan fossiileja.