Prehistoric Planet – Apple TV+
Prehistoric Planet ylittää mielikuvituksen

Näyttävä dinosaurussarja ylittää mielikuvituksen

Dinosauruksia, joita et ole ennen nähnyt. Uusi Prehistoric Planet -dokumenttisarja vie lähelle todellisia esihistorian jättejä, jotka piirtyvät näytölle niin aitoina, että lähes tunnet niiden höyhenet ja suomut.

Nyt se vihdoin tapahtui. Dinosaurukset heräsivät henkiin. Uusi Prehistoric Planet -dokumenttisarja näyttää paremmin kuin mikään aiempi elokuva tai sarja sen, millaista olisi olla todellisten esihistorian jättien seurassa.

Sarja on ihastuttanut dinosauruksiin hurahtaneita eri puolilla maailmaa.

Ja ei, Prehistoric Planetin dinosaurukset eivät näytä siltä, mihin olemme tottuneet. Eivätkä ne käyttäydy niin kuin niiden oletetaan. Ne ovat silti aitoa tavaraa.

VIDEO: Katso Prehistoric Planetin traileri:

Prehistoric Planet käyttää samaa konseptia kuin BBC:n sarja "Planeettamme Maa", ja senkin kertojana toimii BBC-legenda David Attenborough. Nykyisyyden eläimet on vain vaihdettu esihistoriallisiin olioihin.

Tästä voit lukea monta hyvää syytä katsoa sarjaa, joka on ihastuttanut dinosauruksiin hurahtaneita eri puolilla maailmaa. Ja pari mahdollista syytä jättää se väliin.

T. rex oli lihaskimppu

Prehistoric Planet seuraa useiden myöhäisellä liitukaudella hieman yli 66 miljoonaa vuotta sitten eläneiden lajien arkea. Ja jos eläinten ulkonäkö oudoksuttaa, se johtuu siitä, että sarjassa on tehty jotain sellaista, jonka useimmat muut dinosaurusfilmien ja -sarjojen tekijät ovat unohtaneet: kuunneltu tiedettä.

Jurassic Parkin soukasta T. rexistä ei ole jälkeäkään – sen sijaan näemme massiivisen lihaskimpun, jollainen T. rex oikeasti oli.

Poissa ovat myös iänikuiset kuvaukset paljaasta Velociraptorista, sillä Prehistoric Planetissa eläin nähdään komeassa höyhenyksessä. Höyhenet eivät vain komista Velociraptoria, vaan ne tekevät pedosta paljon vaarallisemman.

T. rex oli herkkä rakastaja

T. rex -uros ja -naaras hierovat kuonojaan yhteen. Kohtaus perustuu uuteen tutkimustietoon.

© Prehistoric Planet – Apple TV+

3 herkullista yksityiskohtaa

Sarjassa ei esitetä vain tutkijoiden käsityksiä eläinten ulkonäöstä vaan myös käyttäytymisestä. Velociraptorin siipi- ja pyrstösulat auttoivat eläintä navigoimaan juostessaan, ja Prehistoric Planetissa höyheniä käytetään näyttävästi.

Henkeä salpaavassa kohtauksessa Velociraptor esimerkiksi ajaa lentoliskoa takaa lähes pystysuoralla kallioseinämällä.

Sarja on täynnä vastaavia kohtauksia. Siinä nähdään 50-tonnisten jättien taistelevan, ja T. rexin uivan henkensä edestä. Ja sarvekkaiden dinosaurusten kamppailevan elämästään pohjoisen talven keskellä.

Tietokoneella animoidut eläimet ovat niin todellisia, että katsoja lähes erottaa niiden höyhenet ja suomut.

Unelmatiimi sarjan taustalla

Prehistoric Planetin aidon näköiset eläimet ja huikeat maisemat ovat syntyneet poikkeuksellisena yhteistyönä. Taustalla ovat Planeettamme Maa -sarjan tehnyt BBC:n tiimi sekä eläimistä Disneyn uudessa "The Jungle Bookissa" ja "Leijonakuninkaassa" vastannut MPC-yritys.

Tärkeimmät taustahenkilöt ovat silti tutkijat. Joukko maailman johtavia tutkijoita on osallistunut sarjan tekemiseen, ja asiantuntijuus näkyy kaikessa.

Dinosaurus Deinocheirus Prehistoric Planet -sarjassa

Prehistoric Planetin dinosaurukset, kuten kuvan Deinocheirus, voivat olla erikoisen näköisiä, mutta ulkonäkö perustuu tuoreisiin tutkimuksiin.

© Prehistoric Planet – Apple TV+

Juuri tutkijoiden selvä kädenjälki saa Prehistoric Planet -sarjan erottumaan aiemmista yrityksistä herättää dinosaurukset henkiin – mukaan lukien Jurassic Parkin.

Vuodelta 1993 peräisin olevan filmiklassikon dinosaurukset olivat vaikuttavia, mutta elokuvayhtiö otti lukuisia taiteellisia vapauksia sekä dinosaurusten ulkonäössä että käyttäytymisessä.

Yksi kunnioitettavista yrityksistä puhaltaa dinosauruksiin henki oli BBC:n sarja "Matkalla dinosaurusten kanssa" vuodelta 1999. Se muistuttaa Prehistoric Planetia, mutta budjetin ja teknisten rajoitusten vuoksi se ei ollut tieteellisesti aivan täysosuma.

Prehistoric Planet ei kärsi vastaavista ongelmista. Ensimmäistä kertaa ikinä dinosaurukset näyttävät yhtä eläviltä kuin ne aikoinaan olivat.

Muinaisliskokavalkadin helmistä huolimatta löysimme Prehistoric Planetista kaksi kohtaa, joissa on sanomisen varaa. Toinen niistä on oikeastaan sarjan suurin ansio.

Eläimet eivät ole hirviöitä

Ensimmäinen kohta on se, että katsoja ei voi päätellä, mitkä osat perustuvat tiukkaan tieteeseen ja mitkä on täytetty tutkijoiden valistuneilla arvauksilla. Katsomista eivät nimittäin keskeytä kohtaukset, joissa asiantuntijat selittäisivät taustatutkimusta.

Tutkijahaastattelujen käyttäminen olisi todennäköisesti tuhonnut illuusion siitä, että sarjassa oikeasti käydään esihistoriassa, joten se on annettavissa anteeksi. Ja onneksi Apple TV+ onkin tuottanut ekstramateriaalia eli videopätkiä, joissa tutkijat selittävät keskeisiä kohtauksia.

Kaksi Dreadnoughtus-urosta taistelee vallasta

Kaksi Dreadnoughtus-urosta taistelee vallasta. Osa valtataistelun yksityiskohdista on arvailua.

© Prehistoric Planet – Apple TV+

3 valistunutta arvausta

Toinen mahdollinen kritiikin kohde on sarjan usein verkkainen tempo. Toisin kuin muista dinosauruksia käsittelevistä elokuvissa ja sarjoista, Prehistoric Planetista on karsittu verisiä taisteluja ja aggressiivisesti karjuvia petoja.

Toisaalta vaikka jatkuvan toiminnan puute voi karkottaa katsoja, sitä voidaan pitää yhtenä sarjan suurimmista ansioista. Todellisuudessa eläimet karttavat taisteluja, joissa panoksena on elämä, eivätkä ne yleensä karju lähtiessään jahtaamaan saalista.

Sarjan seesteiset kohtaukset ovat siten tukemassa tunnetta siitä, että katsoja on todellisten dinosaurusten eikä Hollywoodin elokuvahirviöiden seurassa.