Lida Xing
Dinosaurukset tallentuivat aikakapseleihin

Muinaiseläimiä aikakapseleissa

Taistelevat tai vasta syntymässä olevat eläimet hukkuivat tai hautautuivat yhtäkkiä miljoonia vuosia sitten. Sattuman oikusta muinaiset tragediat tallentuivat kuin aikakapseleihin.

66 milj. vuotta

Ovirapto­r munassa
© Xing et al./iScience/Shutterstock

Dinosaurus oli kuoriutumassa munasta

Pieni Oviraptor oli jo puhkaisemassa munankuorta, kun se kuoli yllättäen. Vain 27 senttiä pitkä sikiö oli kiertynyt samanlaiseen asentoon kuin nykylintujen sikiöt. Oviraptorin arvellaankin olleen läheistä sukua lintujen esivanhemmille.

145 milj. vuotta

Kalastaja päätyi kalan saaliiksi
© Frey & Tischlinger/PLOS One

Kalastaja päätyi kalan saaliiksi

Lentolisko Rhamphorhynchus (vas.) oli juuri nielaissut kalan (nuoli), kun isompi kala, Aspidorhynchus, tarttui sen siipeen ja kiskaisi sen veteen. Ahneus kuitenkin kostautui: lisko jäi kalan viimeiseksi ateriaksi.

67 milj. vuotta

Pieni loinen tappoi T. rexin
© Chris Glen/Ewan D.S. Wolff et al./PLOS One

Pieni loinen tappoi T. rexin

Monissa Tyrannosaurus rex -fossiileihin kuuluvissa leukaluissa on ilmeisesti loisten tekemiä reikiä. Samanlaisia tunneleita esiintyy nimittäin loisista kärsivien lintujen nokassa. On esitetty, että T. rex kuoli nälkään, kun loiset vahingoittivat sen suuta ja nielua.

248 milj. vuotta

Poikanen juuttui synnytyskanavaan
© Ryosuke Motani

Poikanen juuttui synnytyskanavaan

Jokin meni vikaan, kun kalalisko oli synnyttämässä, sillä sekä emo että poikaset kuolivat. Fossiilista voi nähdä, että noin metrin pituinen kalalisko oli jo synnyttänyt yhden poikasen, kun toinen (kuvassa) oli jäänyt synnytyskanavassa puolitiehen. Kolmaskin jälkeläinen oli odottamassa vuoroaan.

250 milj. vuotta

Luolassa kuoli outo pariskunta
© V. Fernandez/ESRF

Luolassa kuoli outo pariskunta

Nisäkkäiden esivanhempiin kuuluvat Thrinaxodonit olivat ketun kokoisia petoja. Suvun fossiileja on löydetty luolista. Tämä yksilö ei ollut luolassa yksin, vaan sen seurana oli sammakkoeläin (ylempänä), joita Thrinaxodonit yleensä saalistivat. Eläimet päättivät päivänsä luolassa yhtä aikaa.

48 milj. vuotta

Käärme menehtyi kylläisenä
© Krister Smith

Käärme menehtyi kylläisenä

Nielaistuaan 48 miljoonaa vuotta sitten hyönteisen leguaani joutui itse syödyksi. Käärme ei ehtinyt kuitenkaan sulattaa saalistaan kokonaan, ennen kuin se koki tukehtumiskuoleman. Tulivuorijärvi tappoi käärmeen myrkyllisillä kaasuillaan.

75–71 milj. vuotta

Kaksinkamppailu jäi kesken
© Yuya Tamai

Kaksinkamppailu jäi kesken

Velociraptor (oik.) hyökkäsi Protoceratopsin kimppuun. Saaliseläin, jolla oli tunnusmerkillinen luukaulus, ei antautunut taistelutta, vaan se pureutui pedon eturaajaan. Taistelu päättyi ratkaisemattomana ehkä siksi, että osapuolet putosivat veteen tai hautautuivat hiekkaan.