Shutterstock

Miten suuria eläimiä T. rex saalisti?

Tyrannosaurus rex oli aikanaan ravintoketjun huipulla, mutta miten isoja saaliita peto pisteli poskeensa?

Tyrannosaurus rex eli tyrannilisko oli tehokas tappaja. Sen puruvoima oli suurempi kuin yhdelläkään muulla maaeläimellä. On laskettu, että sen puruvoima oli 35 000–57 000 newtonia, mikä riittäisi esimerkiksi henkilöauton leikkaamiseen keskeltä poikki.

Täysikasvuinen T. rex oli lähes 13 metriä pitkä ja painoi yhdeksän tonnia. Niin suuren elimistön ylläpitämiseen tarvittiin paljon ravintoa. Fossiililöytöjen perusteella tiedetäänkin melko hyvin, mitä T. rexin ruokavalioon kuului.

Tutkijat ovat löytäneet T. rexin hampaan jälkiä muun muassa Triceratops-hirmuliskon luista. Kolmisarvinen Triceratops kasvoi kahdeksan tonnin painoiseksi. Luissa ei ollut viitteitä parantumisesta, joten T. rexin puremat ilmeisesti koituivat sen kohtaloksi.

Ruokalistalla oli myös muita isoja kasvinsyöjäliskoja. Vuonna 2013 yhdysvaltalainen tutkijaryhmä kertoi löytäneensä T. rexin hampaan 15-metrisen Edmontosauruksen pyrstön luusta.

T. rex tappoi isoja kasvinsyöjiä

© Shutterstock

Triceratops kasvoi yhdeksänmetriseksi ja painoi kahdeksan tonnia. T. rex otti sen hengiltä puremalla sitä niskaan. Sitten se repi pään irti päästäkseen käsiksi pulleisiin niskalihaksiin.

© Shutterstock

T. rexin hampaan jälkiä on löydetty 66 miljoonaa vuotta vanhasta Edmontosauruksen pyrstön luusta. Edmontosaurus oli kasvinsyöjälisko, joka kasvoi 12–15 metrin pituiseksi ja painoi seitsemän tonnia.