Minkä värisiä hirmuliskot olivat?

Kuvakirjoissa ja animaatioissa muinaiset liskot esitetään yleensä vihreinä, ruskeina tai harmaina. Tiedetäänkö niidet värit?

Dinosaur colour

Eläimen ulkonäön yksityiskohtia valaisevat pehmytkudokset, kuten iho ja sen alla olevat lihakset, yleensä tuhoutuvat heti kuoleman jälkeen alkavan hajoamisprosessin seurauksena. Ne voivat kuitenkin säilyä, jos ne esimerkiksi muumioituvat kuivissa oloissa tai fossiilistuvat hapettomassa ympäristössä.

Väripäätelmät perustuvat valistuneisiin arvauksiin

Löytöihin perustuvaa tietoa hirmuliskojen nahasta ja sen väreistä on vain vähän. Yksittäisiä lajeja koskevista löydöistä on päätelty, että muinaisliskot muistuttivat nykymatelijoita, joita peittävät kuivat suomut tai sarveislevyt. Joidenkin paleontologien mukaan hirmuliskojen sarveisaineen koostumus viittaisi siihen, että niiden suomuissa ja sarveislevyissä olisi ollut enemmän väripigmenttejä kuin nykyisten matelijoiden.

Asiasta ei voida kuitenkaan olla varmoja, sillä alkuperäiset pigmentit ovat fossiilistumisprosessin aikana hajonneet ja korvautuneet mineraalien väriaineilla. Siksi tutkijat voivat esittää muinaismatelijoiden väreistä ainoastaan valistuneita arvauksia.

Dinot saattoivat käyttää värejä suojautumiseen

Kuten nykyään myös hirmuliskojen elinaikana eri eläinten ulkonäkö kävi yksiin niiden lajityypillisen käyttäytymisen ja elinympäristön kanssa. Värit esimerkiksi suojaavat ja toimivat varoitusmerkkeinä.

Nykyisten petojen ja saaliseläinten ulkonäön yksityiskohtia voidaan käyttää lähtökohtana arvioitaessa hirmuliskojen värejä ja niiden jakautumista.