Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dinosaur colour
Menneisyys - Dinosaurus

Minkä värisiä hirmuliskot olivat?

Kuvakirjoissa ja animaatioissa muinaiset liskot esitetään yleensä vihreinä, ruskeina tai harmaina. Tiedetäänkö niidet värit?

Eläimen ulkonäön yksityiskohtia valaisevat pehmytkudokset, kuten iho ja sen alla olevat lihakset, yleensä tuhoutuvat heti kuoleman jälkeen alkavan hajoamisprosessin seurauksena. Ne voivat kuitenkin säilyä, jos ne esimerkiksi muumioituvat kuivissa oloissa tai fossiilistuvat hapettomassa ympäristössä.

Väripäätelmät perustuvat valistuneisiin arvauksiin

Löytöihin perustuvaa tietoa hirmuliskojen nahasta ja sen väreistä on vain vähän. Yksittäisiä lajeja koskevista löydöistä on päätelty, että muinaisliskot muistuttivat nykymatelijoita, joita peittävät kuivat suomut tai sarveislevyt. Joidenkin paleontologien mukaan hirmuliskojen sarveisaineen koostumus viittaisi siihen, että niiden suomuissa ja sarveislevyissä olisi ollut enemmän väripigmenttejä kuin nykyisten matelijoiden.

Asiasta ei voida kuitenkaan olla varmoja, sillä alkuperäiset pigmentit ovat fossiilistumisprosessin aikana hajonneet ja korvautuneet mineraalien väriaineilla. Siksi tutkijat voivat esittää muinaismatelijoiden väreistä ainoastaan valistuneita arvauksia.

Dinot saattoivat käyttää värejä suojautumiseen

Kuten nykyään myös hirmuliskojen elinaikana eri eläinten ulkonäkö kävi yksiin niiden lajityypillisen käyttäytymisen ja elinympäristön kanssa. Värit esimerkiksi suojaavat ja toimivat varoitusmerkkeinä.

Nykyisten petojen ja saaliseläinten ulkonäön yksityiskohtia voidaan käyttää lähtökohtana arvioitaessa hirmuliskojen värejä ja niiden jakautumista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota