Bosch

Miltä hirmulisko olisi maistunut?

Juttelin tyttäreni kanssa hirmuliskoista ja mietimme, miltä ne olisivat maistuneet. Olisivatko ne maistuneet broilerilta?

Hirmuliskoja oli hyvin erilaisia, eivätkä ne kaikki varmaankaan maistuneet samalta.

Toisaalta koska linnut ovat pohjimmiltaan hirmuliskoja, meillä on aika hyvä käsitys siitä, miltä hirmuliskot olisivat maistuneet.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka T. rex.

Krokotiilit maistuvat kalalta

T. rexin lähimmät nykysukulaiset ovat linnut ja krokotiilit, ja siksi T. rexin lihan voisi olettaa maistuneen joko broilerilta tai krokotiililta, mutta se ei välttämättä ole totta.

Lihan makuun vaikuttaa se, mitä eläin syö. Broilerin ravinto koostuu pääosin vehnästä ja soijasta, ja krokotiilit syövät enimmäkseen kalaa, mutta T. rex söi muita hirmuliskoja.

Lihan maku riippuu myös lihasten myoglobiinipitoisuudesta. Myoglobiini on ainetta, joka antaa naudanlihalle sen punaisen värin. Mitä punaisempi liha, sitä voimakkaampi maku.

Alhainen myoglobiinipitoisuus tuottaa lihaksiin räjähtävää voimaa, joten esimerkiksi broilerin rintapalan väri on melko vaalea.

Esimerkiksi naudanlihan korkea myoglobiinipitoisuus kertoo kestävästä lihasvoimasta.

T. rex vivahti korppikotkalle

Koska T. rex tarvitsi saalistamiseen enemmän kestävyyttä kuin räjähtävää voimaa, sen maku oli luultavasti sekoitus broileria ja naudanlihaa.

Nykyisin elävistä eläimistä samantyyppistä lihaa on esimerkiksi punalihaisissa petolinnuissa.

Lähin vastine on kirjokorppikotka, koska se ei syö vain haaskoja vaan myös saalistaa itse.