Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Menneisyys - Dinosaurus

Laaja tutkimus: Hirmuliskotutkijat ovat olleet väärässä 130 vuotta

Hirmuliskojen sukupuu on pantava uusiksi. Näin todetaan uudessa uraauurtavassa tutkimuksessa, joka on ravistellut tutkijoiden käsityksiä.

”Tämä asettaa kyseenalaiseksi hirmuliskojen sukupuun perusrakenteet, joihin yli 100 vuoden tutkimus on perustunut”, toteaa Lindsay Zanno Pohjois-Carolinan luonnontieteiden museosta.

Aina siitä asti, kun brittiläinen paleontologi Harry Seeley esitti ensimmäistä kertaa teoriansa vuonna 1888, tutkijat ovat jakaneet hirmuliskot kahteen suureen pääryhmään: liskonlantioisiin (Saurischia-lahko) ja linnunlantioisiin (Ornithischia-lahkoon).

Tapa on kuitenkin väärä.

Näin todetaan uudessa brittiläisessä tutkimuksessa, mikä voi merkitä sitä, että nykyiset hirmuliskokirjat ja 130 vuoden teoriat joutavat romukoppaan.

Oppikirjat menevät uusiksi

Tutkimus on tähän mennessä laajin sukulaisuusanalyysi, joka muinaisista jäteistä on tehty, ja sen tulokset ravistelevat tutkijoiden käsityksiä kaikkialla maailmassa.

”Tämä voi tarkoittaa, että oppikirjat menevät uusiksi”, sanoo paleontologi Thomas Holtz Marylandin yliopistosta Nature-sivustolle.

Tähän saakka tutkijat ovat jakaneet lajit kahteen lahkoon niiden lonkkaluun rakenteen perustella.

Jos lajin lonkkaluu on samantyyppinen kuin linnuilla, laji on sijoitetttu Ornithischia-lahkoon. Jos taas lonkkaluu on ollut liskomaisempi, laji on sijoitettu S_aurichia_-lahkoon, johon kahdella jalalla liikkuvat lihansyöjät eli teropodit myös kuuluvat.

Lihansyöjät ovat lintujen sukua

Analysoituaan 74 lajin 457 anatomista piirrettä tutkijat ovat nyt tulleet siihen tulokseen, että lihansyöjien luokittelu on väärä, sillä niillä on peräti 21 yhteistä piirrettä Ornithischia-lahkon eli linnunlantioisten hirmuliskojen kanssa.

Jos jakoa joudutaan muuttamaan, se voi tarkoittaa, että 247 miljoonaa vuotta kattavat evoluutioteoriat mullistuvat.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota