Jättimäiset hirmuliskot talsivat Australian mudassa

Australian rannikolla merenpinnan alla piilee tuhansia hirmuliskon jalanjälkiä. Jälkirykelmästä on löydetty suurimman maapallolla eläneen olion tekemiä painaumia.

Hirmuliskot

Rannalta löytyi maailman suurin jalanjälki.

© Salisbury et al. 2017

Lauma jättihirmuliskoja kerääntyi yhteen Australian niemimaalla 130 miljoonaa vuotta sitten. Kohtaamisen jäljet ovat edelleen näkyvissä. Jäljet ovat säilyneet hiekkakerroksen alla vuosimiljoonia, ja nyt niistä saadaan yksityiskohtaista tietoa Australian esihistorian tähän asti tuntemattomasta ajanjaksosta.

Jäljet on kartoitettu kuvauskoptereilla ja laserilla. Kartoituksessa selvisi, että Australian rantamutaa talloi vähintään 21 erilaista hirmuliskolajia. Jälkikokoelma on monimuotoisin maailmassa.

Ahneet pedot saalistivat mudassa

Hirmuliskojen elinaikana alue oli liejuista joen suistoa, joka houkutteli sekä kasvinsyöjiä että petoja. Suistossa saalistivat viiden eri petohirmuliskolajin edustajat, joista osa kasvoi jopa seitsemän metriä pitkäksi, eikä kasvinsyöjälajeilla juurikaan ollut puolustautumiskeinoja niitä vastaan.

Yksi kasvinsyöjäliskoista kuului stegosauruksiin, joille olivat tunnusomaisia selästä törröttävät panssarilevyt. Australiasta on hiljattain löydetty ensimmäinen stegosaurusfossiili. 12 metriä pitkä fossiili on yksi lajinsa pisimmistä yksilöistä.

Rannalta löytyi maailman suurin jalanjälki

Hämmästyttävin Australian rannikolla tehdyistä löydöistä on 1,7 metriä pitkä jalanjälki, joka on suurin koskaan löydetty. Sen jätti pitkäkaulainen hirmulisko, niin sanottu sauropodi, joka oli 5,5 metriä korkea lantion kohdalta.

Sauropodi oli siis yhtä korkea kuin suurimmat hirmuliskot, joiden fossiileja on löydetty, kuten eteläamerikkalainen Patagotitan. Lisää tietoa ennätyksellisistä jäteistä saat alla olevasta videosta.