Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Petosauruksen jäljet ovat 57 senttiä pitkiä ja 50 senttiä leveitä.

© University of Manchester
Menneisyys - Dinosaurus

Jättimäinen petosaurus hallitsi Afrikkaa

Paleontologit ovat löytäneet Afrikan eteläosista valtavan, tähän asti tuntemattoman petosauruksen jälkiä. Jurakaudella ravintoketjun huipulla ollut jättimäinen teropodi on luultavasti kookkain Afrikassa koskaan elänyt peto.

Manchesterin yliopiston tutkijat tekivät Lesothossa yllättävän löydön: tähän asti tuntematon petosaurus oli jättänyt jurakaudella maahan jälkiä, joiden pituus oli 57 senttiä ja leveys 50 senttiä.

Jälkien koon ja niiden välisten etäisyyksien perusteella tutkijat ovat arvioineet, että petosaurus oli yhdeksän metriä pitkä ja lonkan kohdalla sen korkeus oli kolme metriä.

Kookas petosaurus on siten suurin koskaan nykyisellä Afrikan mantereella elänyt peto.

Kayentapus ambrokholohali oli yhdeksän metriä pitkä ja sen lonkat olivat kolmen metrin korkeudella.

© University of Manchester

Tyrannosaurus rexin sukulainen

Ennen tuntematon petosaurus on saanut nimekseen Kayentapus ambrokholohali. Se oli teropodi eli nykyisten lintujen edeltäjä ja itseään kookkaamman petosauruksen Tyrannosaurus rexin sukulainen.

Kayentapus ambrokholohali eli varhaisella jurakaudella lähes 200 miljoonaa vuotta sitten noin 30 miljoonaa vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset dinosaurukset olivat ilmestyneet maapallolle.

Ensimmäiset dinosaurukset olivat suunnilleen labradorinnoutajan kokoisia. Uusi löytö viittaakin siihen, että dinosauruslajien koko kasvoi nopeasti valtaviin mittoihin.

Jäljet jäivät kosteaan maahan

Petosauruksen jäljet löytyivät Lesothosta alueelta, jossa maaperä on erityisen vanhaa.

Maassa on paljon pieniä railoja ja repeämiä, jotka viittaavat siihen, että alue oli petosauruksen elinaikana hyvin kostea. Luultavasti kyseessä on joen uoma tai kuivunut lammikko.

Lue myös:

T. rex mylvii metsässä
Dinosaurus

T. rex oli dinosaurusten kuningas

20 minuuttia
Dinosaurus

10 myyttiä T. rexistä

13 minuuttia
Dinosaurus

Tyrannosaurus rex saalisti hipsutellen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota