Jättikivi sisälsi hyvin säilyneen hirmuliskon

Se oli piikkien peitossa, ja sen häntä oli kuin nuija. Jättimäisen kiven sisältä on löytynyt erittäin hyvin säilynyt tähän asti tuntemattoman ankylosauruslajin fossiili.

Zuul crurivastator

Hirmuliskon hyvin säilynyt kallo on esillä Kanadassa.

© Royal Ontario Museum

Yhdysvaltojen pohjoisosasta sijaitsevasta kivilouhimosta on tehty käänteentekevä löytö: lähes täydellinen tähän asti tuntemattoman hirmuliskolajin fossiili.

Toistaiseksi fossiilista on kaivettu esiin kallo ja häntä, loput ruumiista on yhä 15 tonnia painavan kiven sisällä ja osien esiin kaivamiseen kuluu useita vuosia.

Fossiili on niin hyvin säilynyt, että siinä on jäljellä hirmuliskon ihoa, keratiinia ja panssaria.

Zuul crurivastator

Zuulin suojapanssarin jäännöksiä.

Nimi napattiin Ghostbustersista

Nyt löydetty hirmulisko eli nykyisen Montanan alueella noin 75 miljoonaa vuotta sitten, ja se söi kasveja. Se kuului ankylosauruksiin, jotka tunnetaan nuijamaisesta hännästään.

Zuul crurivastator

Kolme metriä pitkä häntä.

Uusi laji on saanut nimekseen Zuul crurivastator. Suvun nimi Zuul on peräisin Ghostbusters-elokuvasta, jossa esiintyy fossiilia muistuttava hirviö.

Nimen loppuosa "crurivastator" merkitsee "sääriluiden murskaajaa", ja se viittaa kolme metriä pitkään häntään, jota eläin todennäköisesti heilautteli petohirmuliskojen jalkoja kohti puolustautuessaan.

Kooltaan kuin sarvikuono

Hirmulisko oli eläessään kuuden metrin mittainen, ja se painoi noin 2 500 kiloa eli suurin piirtein saman verran kuin isokokoinen sarvikuono. Sen ruumista peittivät piikit päästä hännänkärkeen asti.

Zuul crurivastator
Zuul crurivastator

Tutkijoiden näkemys Zuulista.

Zuul crurivastator on ensimmäinen Pohjois-Amerikasta löydetty ankylosauruslaji. Fossiilia säilytetään Ontarion kuninkaallisessa museossa Kanadassa.