Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiljattain löydetty dinosauruslaji on Tyrannosaurus rexin serkku

Esihistoriallinen löytö piilotteli pitkään museon kokoelmissa. Vasta kymmenen vuoden päästä tajuttiin, että löytö voi täyttää aukon jättimäisen lihansyöjän kehityslinjassa.

Julius Csotonyi / Ritzau Scanpix

Tyrannosaurus rex voi olla "tyranniliskojen kuningas", mutta sen serkku oli todellinen "viikatemies".

Tutkijat antoivat dinosauruslajille nimeksi Thanatotheristes degrootorum. Nimi juontuu Thanatoksesta, antiikin kreikan kuolemanjumalasta, ja "theristeestä", kreikan sanasta, joka tarkoittaa "elonkorjaajaa".

Nyt löydetty laji eli 79,5 miljoonaa vuotta sitten nykyisen Kanadan alueella, ja se oli läheistä sukua T. rexille.

Vaikka T. degrootorum ei kaikissa suhteessa vedä vertoja T. rexille, se on ollut vaikuttava näky, sillä se on 8 metriä pitkänä ja 2,5 metriä korkeana kohonnut korkealle liitukauden rannikkotasankojen ja suoalueiden yllä.

Liitukauden jätit rinta rinnan:

Voi valottaa yhtä tekijää tyrannosaurusten kehityksessä

T. rexin sukulaiset kehittyivät noin 165 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin ne olivat pienikokoisia, ja ne joutuivat elämään isompien kilpailijoidensa varjossa. Kun muut isot pedot katosivat, tyrannosaurukset pystyivät valtaamaan tilan ravintoketjun huipulla.

Löytöjen puutteen vuoksi ei tiedetä paljoa ajanjaksosta, jolloin pienistä petoliskoista kehitti jättimäisiä tappajia. Ei tiedetä tarkalleen edes sitä, milloin tyrannosaurusten suvun yksilöistä tuli jättejä.

T. degrootorumin löytymisen ansiosta nyt on saatu selville, että isot tyrannosaurukset hallitsivat maailmaa ainakin noin 80 miljoonaa vuotta sitten. T. degrootorum on siksi tärkeä pala tyrannosaurusten kehityksessä.

Keksimiseen kului 10 vuotta

Fossiili, joka koostuu vain muutamasta leukaluun osasta, hampaista ja palasta poskiluuta, löydettiin jo vuonna 2010. Tuolloin luultiin, että luut kuuluivat jo tunnetulle lajille, ja fossiili jäi Royal Tyrrell Museumin varastoon Kanadaan.

Vasta vuonna 2018, kun eräs väitöskirjantekijä otti luut esiin museon kokoelmista, selvisi, että ne kuuluivat ennen tuntemattomalle lajille.

Soikea poskiluu ja etenkin yläleuassa olevat kohoumat olivat piirteitä, joita ei tunnettu muilta tyrannosauruksilta. Yläleuan kohoumien tehtävää ei tiedetä tarkalleen.

Lue myös:

Muinaiset eläimet

BLOGI: Tulivuoret jarruttivat joukkotuhoa

13 minuuttia
Dinosaurus

10 myyttiä T. rexistä

13 minuuttia
Dinosaurus

T. rex puri kuin krokotiili

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota