Tutkimus muuttaa dinosauruksia
Dinosaurus

Tutkimustulokset ovat muuttaneet dinosaurusten ulkonäköä merkittävästi. 

© Shutterstock

Dinosaurusten 5 suurinta muodonmuutosta

Dinosauruksille on tehty ulkonäköleikkauksia. Viime vuosikymmeninä tuhannet uraauurtavat havainnot ovat muuttaneet täysin käsitystämme hirmuliskoista. Esittelemme ohessa viisi dinosaurusta, joiden ulkoinen olemus on kokenut suurimpia mullistuksia.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018 teksti Christian Juul

Deinocheirus: Valtava strutsi sai kyttyrän selkäänsä

DINOSAURUS

Deinocheirus

© Shutterstock

Yli 40 vuoden ajan tutkijat tunsivat vain Deinocheiruksen 2,4 metriä pitkät eturaajat. Eläimen arveltiin kuuluvan strutseja muistuttavien hirmuliskojen ryhmään, mutta muuten sen ulkonäöstä ei tiedetty mitään. 

Vuonna 2014 tutkijat löysivät Deinocheiruksen muut osat. Sillä oli eriskummallinen hampaaton pääkallo ja suuri kyttyrä selässä.

Velociraptor: Nopea tappaja sai höyhenet

DINOSAURUS

Velociraptor

© Shutterstock & Fred Wierum

Jurassic Parkissa Velociraptor oli suomujen peittämä. Sittemmin useat fossiililöydöt ovat osoittaneet, että kaikki sen lähimmät sukulaiset olivat höyhenpeitteisiä.

Velociraptorin eturaajojen luiden perusteelliset tutkimukset paljastivat pieniä kohoumia, joihin liskon siipihöyhenet olivat kiinnittyneet. 

Lue Tieteen Kuvalehden numerosta 9/2018 Velociraptorin läheisestä sukulaisesta, josta kehittyi vaappuva joutsenkaulainen, pingviininsiipinen kalansyöjä.

Spinosaurus: Huippupeto menetti puolet jaloistaan

DINOSAURUS

Spinosaurus

© Shutterstock

Spinosaurus, suurin kaikista petoliskoista, aiheutti ongelmia Jurassic Park III -elokuvan päähenkilöille. Elokuvan tekohetkellä tutkijat eivät kuitenkaan olleet löytäneet liskosta juuri muuta kuin selkärangan. 

Vuonna 2014 uusi fossiili paljasti Spinosauruksen takaraajojen olleen niin lyhyet, että se liikkui maalla erittäin kömpelösti. Sen sijaan se oli sopeutunut hyvin elämään vedessä.

Tsintaosaurus: Kasvinsyöjällä ei ollutkaan sarvea

DINOSAURUS

Tsintaosaurus

© Christian Juul

Kasvinsyöjä Tsintaosaurus esitettiin vuosikymmenien ajan niin, että sillä oli otsassaan kummallinen sarvi.

Vuonna 2013 tehty tutkimus osoitti kuitenkin, että sarvi todellisuudessa oli vain osa suurempaa – eikä niin kovin kummallista – rakennetta, joka oli hajonnut ja hävinnyt fossiilista. 

Tyrannosaurus: Höyhenpeite – tai ei sittenkään

DINOSAURUS

Tyrannosaurus

© Shutterstock & Damir G. Martin

Tutkijat löysivät vuonna 2012 Yutyrannus­-liskon fossiilin. Se on T. rexin sukulainen, joka oli kauttaaltaan höyhenten peitossa. Löytö sai monet arvelemaan, että myös T. rexillä olisi ollut höyhenpeite. 

Vuonna 2017 paljastui kuitenkin ihon jäännöksistä, että T. rexin ruumis oli suurimmalta osaltaan suomujen peittämä. 

Jurassic Park nykyaikaan päivitettynä

Nyt on kulunut 25 vuotta siitä, kun Jurassic Park valtasi elokuvateatterit. Tällä välin tutkijat ovat löytäneet yli 500 uutta hirmuliskolajia ja tehneet tuhansia muita löytöjä, jotka paljastavat uskomattomia yksityiskohtia näiden sukupuuttoon kuolleiden eläinten elämästä, ulkonäöstä ja evoluutiosta. 

Haluatko tietää lisää eläimistä? Jokainen Tieteen Kuvalehden numero vie sinut eläinten ihmeelliseen maailmaan. Pääset seuraamaan eläinten hengenvaarallista parittelua, mielenkiintoista viestintää sekä sitä, miten eri lajit ovat sopeutuneet elinympäristöönsä. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, saat eläimellisen hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Käyttöoikeuden lehtien digijulkaisuihin – voit lukea vaikka National Geographicia, Historiaa tai Tee Itseä.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiuttimet

Vain 4,90 euroa – säästät 56 euroa! 

Alla olevasta videosta näet, miten tiede viimeisten 25 vuoden aikana on kohdellut Jurassic Parkin legendaarista päähahmoa, T. rexiä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: