Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyrannosaurus rex oli luultua isompi

Tietokonerekonstruktioiden mukaan osa tyranniliskoista saattoi kasvaa lähes kymmentonniseksi.

Shutterstock

Tyrannosaurus rex on ison kokonsa ja hirmuisen ulkonäkönsä vuoksi ehkä yksi kaikkien aikojen kiehtovimmista hirmuliskoista. Se on myös yksi kaikkien aikojen suurimmista maaeläimistä, sillä sen on arveltu kasvaneen 6–7 tonnin painoiseksi. Nyt näkemys on kyseenalaistettu.

Tutkijat Yhdysvalloista Field-museosta ja Britanniasta The Royal Veterinary Collegesta otaksuvat, että tyrannilisko oli vielä luultuakin suurempi. He perustavat otaksumansa uusiin rekonstruktioihin, jotka he ovat tehneet parhaiten säilyneiden tyranniliskon luurankojen perusteella. He arvioivat lajin painoksi ainakin 6–8 tonnia, ja jotkin yksilöt ovat voineet olla tätäkin suurempia.

Pienestä poikasesta kasvoi valtava jätti

Uudessa rekonstruointimenetelmässä fossiilit kuvannettiin laserskannerilla ja tuloksista muodostettiin kolmiulotteinen malli. Luiden sijainti tarkistettiin, ja lopulta virtuaaliluurangon päälle kasvatettiin muut kudokset tietokoneohjelmalla. Kustakin yksilöstä tehtiin useita erikokoisia versioita.

Kolmiulotteisista malleista voitiin laskea, mitä mallien mukaiset yksilöt olivat painaneet todellisuudessa. Kevyimmilläänkin niiden olisi täytynyt painaa vähintään kuusi tonnia. Yksi, Sueksi kutsuttu yksilö, oli eläessään painanut ainakin 9,5 tonnia.

Tutkijat pyrkivät selvittämään rekonstruktioilla lajin koon lisäksi, miten alle kymmenkiloisesta poikasesta saattoi 20 vuodessa kasvaa tonnien painoinen jätti.

Tyrannilisko rekonstruoitiin tietokoneohjelmalla

Ensin fossiileista tehtiin tietokoneelle kolmiulotteiset mallit. Sitten virtuaaliluurangot peitettiin lihaksilla ja muilla kudoksilla. Sueksi nimitetty tyrannilisko oli painanut ainakin 9,5 tonnia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota