Dinosaurus hurmasi värikkäillä höyhenilllään

Tutkijaryhmän onnistui rekonstruoida 160 miljoonaa vuotta sitten kuolleen dinosauruksen värit. Heillä on myös teoria siitä, miksi otus oli niin värikäs.

© Zhao Chuang & Hu et al.

Kiinalaisen viljelijän löytämän fossiilin uudet tutkimukset paljastivat ennen tuntemattomia puolia hirmuliskosta – tai ehkä pikemminkin sen höyhenpeitteestä.

Vuonna 2014 Liaoningin paleontologiseen museoon päätyneen kivettymän iäksi on sittemmin määritetty 161 miljoonaa vuotta.

Värit paljastuivat pienistä jyväsistä

Fossiili on niin laadukas, että siitä voitiin analysoida dinosauruksen höyhenpeite värejä myöten tutkimalla pyyhkäisyelektronimikroskoopilla pieniä melanosomeiksi eli pigmenttijyväsiksi kutsuttuja rakenteita.

Vaikka itse väriaine on hävinnyt jo kauan sitten, mela­nosomit antavat yhä tietoa väreistä. Niiden muoto nimittäin paljastaa valon heijastumistavan ja samalla höyhenen värin.

Analyysissä löydettiin muun muassa ohukaista muistuttavia melano­someja, joita esiintyy esimerkiksi nykyisillä kolibreilla.

Kun pigmenttijyvästen muodot oli kartoitettu kauttaaltaan, tutkijat saattoivat esittää, millainen höyhenpeite liskolla oli.

Fossiili, jonka perusteella dinosauruslajin höyhenpeitteen väri rekonstruoitiin.

© Zhao Chuang & Hu et al.

Värit houkuttivat kumppaneita

Dinosauruksella oli värikkäitä höyheniä päässään, kaulassaan ja siivissään. Värit innoittivat lajinimen keksijöitä, sillä tieteellinen nimi Caihong juji koostuu sateenkaarta ja harjaa tarkoittavista sanoista.

Harja viittaa pään töyhtöön. Sorsan kokoinen C. juji oli lentokyvytön, joten höyhenpeite auttoi lajia ruumiinlämmön säätelyssä ja palveli soidinpukuna, jolla liskot yrittivät tehdä vaikutuksen vastakkaisen sukupuolen edustajiin.

Aiemmin värillisiä höyheniä on löydetty 40 miljoonaa vuotta myöhemmin eläneiltä dinosauruksilta.