nb_u40 jurassic

Dinosauruksia myytävänä... vikoineen ja puutteineen

Jurassic Park -elokuvassa käytetyt dinosaurushahmot huutokaupataan. Vaikka lateksidinot näyttävätkin jonkinlaisilta hirmuliskoilta, niiltä puuttuu tutkijoiden mukaan niin höyheniä kuin reisilihaksiin kuuluvaa läskiäkin.

torstai 2. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Jurassic Park -elokuva löi kaikki ennätykset, kun se sai ensi-iltansa kesäkuussa 1993. Yleisö suorastaan innostui 65 miljoonaa vuotta sitten kuolleiden dinosaurusten henkiinherättämisestä ja raivoisasta T. rexistä.

Nyt Profiles in History -huutokaupassa kiinnostuneet pääsevät ostamaan elokuvassa käytettyjä käsityönä tehtyjä dinomalleja, jotka täydensivät filmin tietokoneanimaatioita. Ostajat ovat luultavasti pikemminkin elokuvaharrastajia kuin paleontologeja.

Sen jälkeen kun Jurassic Park -filmi 21 vuotta sitten kuvattiin, tutkijat ovat saaneet paljon uutta tietoa hirmuliskojen ulkonäöstä. Itse asiassa dinot olivat kovin erilaisia kuin Spielbergin elokuvassa.

T. rex oli raskas ja hidas

Filmin "päähenkilö", nopea ja kiivas T. rex esimerkiksi painoi oikeasti yli yhdeksän tonnia ja löntysteli ympäriinsä norsun tavoin.

Tappajakoneeksi kuvattu lisko eli aikoinaan pääasiassa raadoilla, ja ilmeisesti sillä oli myös värikäs höyhenpeite.

Viisas kuin strutsi

Toisen elokuvan verenhimoisen hirmuliskon, velociraptorin, hahmo on myös myynnissä huutokaupassa. Filmissä se kuvataan ovelana, noin ihmisen kokoisena saalistajana, joka viihtyy laumassa ja osaa avata ovia.

Todellisuudessa velociraptor oli noin kalkkunan kokoinen ja ehkä yhtä älykäs kuin strutsi – mikä tosin kyllä tarkoittaa sitä, että velociraptor kuului dinosaurusten älymystöön. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että se olisi ollut laumaeläin.

Kiivas pikkuveli

Jurassic Parkissa kolmisarvinen triceratops oli perheestään huolehtiva pehmeä nallekarhu. Liitukaudella se oli kuitenkin aggressiivinen kulkuri, joka usein tappeli lajitovereidensa kanssa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: