Shutterstock & Lotte Fredslund
Sairaat dinosaurukset liskonjalka kainalosauvat

Dinosaurukset käyvät terveystarkastuksessa

Kipeä leuka, joka esti syömisen. Turvonnut varvas, joka teki kävelemisestä yhtä tuskaa. Nielutulehdus, yskä ja hengitysvaikeuksia. Paleontologit selvittävät nyt lääketieteen keinoin, mistä vaivoista dinosaurukset kärsivät ja mihin tauteihin ne kuolivat.

Dinosaurusten elämä oli kovaa, sillä niitä piinasivat tulehdukset, kasvaimet, nivelvaivat ja monet muut terveysongelmat. Asiasta on päästy jyvälle tutkimalla fossiileja nykyaikaisen lääketieteen menetelmillä ja välineillä.

Tutkimukset valottavat dinosaurusten kärsimyksiä ja kuolemansyitä. Tulosten valossa näyttää siltä, että muinaismatelijoilla oli paljon samoja terveysongelmia kuin nykyään elävillä eläimillä ja ihmisillä.

LOISTAUTI

Sairaat dinosaurukset T. rex loistauti
© Ewan D. S. Wolff et al./PLoS ONE/Field Museum Chicago

Loinen tuomitsi T. rexin nälkäkuolemaan

Potilas: Sue, noin 30 vuoden ikäinen Tyrannosaurus rex, joka eli Etelä-Dakotassa 65 miljoonaa vuotta sitten. Reikiä alaleuassa.

Diagnoosi: Reiät johtuivat loisenä elävän Trichomonas-siimaeliön aiheuttamasta tulehduksesta. Trikomoniaasi tunnetaan ihmisen seksitautina, mutta vastaavaa esiintyy linnuilla nielussa ja ruokatorvessa. Yhdysvaltalaistutkijat määrittivät taudin selvittäessään, rei'ittikö dinosauruksen leuan purema vai tulehdus. Kun verrattiin 61 hampaallisen dinosaurusleuan reikiä eri tulehduksista kärsivien petolintujen leukojen reikiin, kävi ilmi, että 15 prosenttia sopi puremiin ja 15 prosenttia Trichomonas-tulehdukseen. Suen leuka oli reikiintynyt jälkimmäisestä syystä.

Ennuste: Loinen aiheutti Suelle paljon kärsimystä. Tulehdus tuotti tuskaa, ja suuhun muodostui vahamainen, keltainen kerrostuma, jonka takia kolme hammasta oli kasvanut epämuotoiseksi. Tällaisia kerrostumia syntyy myös muun muassa petolinnuille, kyyhkyille ja kanoille. Lintujen tauti, trikomonoosi, estää niitä nielemästä normaalisti. Samasta syystä Sue saattoi nääntyä nälkään.

SYÖPÄ

sairaat dinosaurukset kentrosaurus syöpä
© Royal Ontario Museum/McMaster University/Fred Wierum

Sarvipäällä oli iso kasvain jalassaan

Potilas: Kanadassa Albertassa 76 miljoonaa vuotta sitten elänyt sarvellinen Kentrosaurus, jolla oli sääriluun yläosassa runsaasti ylimääräistä kudosta kasvaimena.

Diagnoosi: Paleontologit vertasivat tietokonekerroskuvauksen leikesarjaa terveen ihmisen ja 19-vuotiaan luusyöpää sairastavan henkilön sääriluun kuviin. Vertailu paljasti, että kasvain oli levinnyt dinosauruksen luun sisä- ja ulkopuolelle. Luusyöpään sairastutaan usein nuorella iällä, ja kasvaimet vaikuttavat leviävän aggressiivisimmin luun nopeimpien kasvuvaiheiden aikana.

Ennuste: Kävely oli vaivalloista ja kivuliasta. Oletettavasti syöpä oli levinnyt eläimen pehmeisiin kudoksiin, kuten keuhkoihin ja aivoihin. Mahdollisesti hengenvaarallinen kasvain oli saattanut kehittyä pitkään. Dinosaurus ei kuitenkaan ehtinyt menehtyä syöpään, vaan se kuoli yhdessä lauman muiden jäsenten kanssa todennäköisesti hukkumalla tulvaveteen. Tukena ja turvana ollut lauma oli ehkä auttanut sairasta yksilöä pysymään hengissä näinkin kauan.

LUUNMURTUMA

sairaat dinosaurukset dilophosaurus luunmurtuma
© Eduard Solà/Shutterstock

Lisko oli vammautunut taisteluissa

Potilas: Jurakauden Arizonassa eläneellä Dilophosaurus-petoliskolla oli enemmän erilaisia vammoja ja epämuodostumia kuin millään muulla tunnetulla dinosauruksella. Sen oikea käsimäinen eturaaja oli epänormaali ja väärässä asennossa ja kyynärvarressa oli kolme kuhmua. Yksi sormi oli muotopuoli ja taipumaton. Vasemmassa lavassa ja värttinäluussa oli paksuuntunutta luukudosta, ja kyynär- ja peukaloluut olivat reikiintyneet.

Diagnoosi: Vertailu lähimpiin nykysukulaisiin, matelijoihin ja lintuihin, vakuutti paleontologit siitä, että eläimellä oli synnynnäisiä epämuodostumia oikeassa eturaajassa ja että kuhmut olivat syöpäkasvaimia. Vasen kylki oli vahingoittunut taistelussa. Rajut törmäykset puuta tai kalliota vasten olivat murtaneet lavan ja värttinäluun, mutta kylki oli parantunut. Lisäksi tulehdukset olivat tuhonneet luukudosta.

Ennuste: Dinosaurus saattoi elää kuukausia tai jopa vuosia vakavine vammoineen, mutta se kärsi luunmurtumien ja tulehtuneiden haavojen aiheuttamista tuskista. Tutkijat uskovat, ettei peto pystynyt enää saalistamaan tehokkaasti, joten se todennäköisesti nälkiintyi.

EPÄNORMAALIT LUUT

Sairaat dinosaurukset allosaurus epänormaalit luut
© Shutterstock/Camborne School of Mines, University of Exeter

Allosaurus kärsi turvonneesta varpaasta

Potilas: Lempinimen Big Al saanut kuusivuotias Allosaurus, joka eli 150 miljoonaa vuotta sitten Wyomingin Big Hornissa ja jolla oli oikean jalan keskivarpaassa paljon ylimääräistä kudosta.

Diagnoosi: Kasvain johtui infektiosta, sillä sen pinta oli epätasainen ja reiällinen, mikä viittaa märkivään tulehdukseen. Lisäksi Big Alilla oli peräti 18 muuta epänormaalia luuta. Osa niistä oli murtunut, osa vaurioitunut tulehtumisen seurauksena. Tulehdusbakteereja oli ehkä päässyt myös verenkiertoon avohaavojen kautta.

Ennuste: Vammojen paraneminen osoittaa vastustuskyvyn säilyneen hyvänä: immuunijärjestelmä oli taltuttanut hengenvaaralliset tulehdukset. Eniten kärsimystä aiheutti ehkä turvonnut varvas, joka ilmeisesti joudutti eläimen kuolemaa. Big Alin oli luultavasti vaikea saalistaa tehokkaasti kipeän jalan takia. Näin on yleensä ainakin lintujen tapauksessa.

NIELUTULEHDUS

Sairaat dinosaurukset sauropodi nielutulehdus
© Shutterstock

Sauropodilla oli kipeä kurkku

Potilas: Nuori Montanassa elävä sauropodi, 11 metriä pitkä Diplodocus, joka kärsi mitä ilmeisimmin hengitysvaikeuksista.

Diagnoosi: Paleontologien tekemissä tutkimuksissa 4,5 metriä pitkästä kaulasta paljastui kolme epänormaalisti kasvanutta kaulanikamaa. Sauropodin nikamissa oli paljon ilmapusseja, jotka edistivät hapen kulkeutumista eri ruumiinosiin. Nikamien epänormaali kasvu johtui ilmapussitulehduksesta, jota esiintyy etenkin kanoilla ja jonka aiheuttaa bakteeri tai homesieni.

Ennuste: Todennäköisesti sairas Diplodocus kärsi samalla tavalla kuin nykyiset kanat vuotavista silmistä, yskästä, kurkkukivusta ja hapenpuutteesta. Mahdollisesti myös sen luusto tulehtui sairauden edetessä.

T. rex oli läpeensä sairas

Sairaat dinosaurukset T. rex hammassärky
© Claus Lunau

Ikoninen T. rex Sue ei kärsinyt vain vakavasta leukatulehduksesta. Tutkimusten mukaan sillä oli myös reumalle ja kihdille ominaisia nivelvaivoja, paksuuntuneita ja murtuneita luita. Tutustu Suen sairauskertomukseen täällä.