Yritys aikoo sirotella tuhkat avaruuteen

Brittiläinen yritys aikoo järjestää hautajaisia 30 kilometriä Maan pinnan yläpuolella. Yritys kutsuu palveluaan avaruushautajaisiksi, vaikka asiantuntijat asettavat avaruuden rajan paljon korkeammalle.

© Ascension

”Ruumiimme koostuu tähtipölystä, ja jokainen, joka on katsonut ylös ja haltioitunut maailmankaikkeuden äärettömyydestä, ansaitsee päästä takaisin tähtiin.”

Näin mahtipontisin sanakääntein palveluaan kuvailee Ascension Flights -yritys. Brittiläisyritys tarjoutuu levittämään sinunkin maalliset jäännöksesi avaruuteen.

Tuhka leijailee alas kuin lumi

Yritys on käyttänyt vuosia erikoisvalmisteisten heliumpallojen kehittämiseen. Niillä ruumiista jäänyt tuhka voidaan nostaa korkeuteen, missä useimmat eivät ole koskaan käyneet eläessään.

Kaasupallot kuljettavat mukanaan myös kameraa, jonka välityksellä omaiset näkevät, miten tuhka muodostaa kuvioita leijaillessaan 30 kilometrin korkeudessa ennen kuin se alkaa pudota alas sadepisaroiden ja lumihiutaleiden tavoin.

Yrityksen mukaan tuhka saavuttaa avaruuden heti, kun se ylittää 19 kilometrin korkeudessa sijaitsevan niin sanotun Armstrongin rajan.

Sen yläpuolella ilmanpaine on niin alhainen, että ihminen pysyy hengissä vain painepuvussa.

Avaruuden raja on korkeammalla

Toiset asiantuntijat asettavat kuitenkin avaruuden rajan paljon korkeammalle.

Kansainvälinen ilmailuliitto, joka ylläpitää ilmailun harraste- ja kilpailutoimintaa ja rekisteröi myös avaruusennätyksiä, pitää avaruuden rajana niin sanottua Kármánin rajaa 100 kilometrin korkeudessa.

Siellä ilmakehä on niin ohut, että aerodynamiikasta ei enää ole hyötyä – ilmailulainsäädäntöäkään ei voida enää soveltaa, ja käyttöön otetaan avaruuslait.

Maata ympäröivä ilmakehä on jaettu viiteen kerrokseen: troposfääriin, stratosfääriin, mesosfääriin, termosfääriin ja eksosfääriin.

Vain Kuussa käyneet avaruuslentäjät ovat käyneet termosfääriä pidemmällä, sillä Kansainvälinen avaruusasema ISS:kin sijaitsee siellä.

Ascensionin avaruushautajaisissa tuhkat kuljetetaan vain stratosfääriin.