Vuoden suurimmat löydöt avaruudesta

Nasa käynnisti moottorin, joka sijaitsee 21 miljardin kilometrin päässä, ja löysi planeettoja, joilla saattaa olla elämää. Vuonna 2017 tehtiin monta tieteellistä kvanttihyppyä. Valitsimme niistä 7 keskeisintä.

© NASA

1. KUUMAT LÄHTEET HERÄTTIVÄT TOIVON ELÄMÄSTÄ JÄISESSÄ KUUSSA

Saturnuksen Enceladus-kuun jäisen pinnan alla olevista kuumista lähteistä suihkuaa vetyä.

2. MARATONLUOTAIMEN MOOTTORIT KÄYNNISTETTIIN 37 VUODEN JÄLKEEN

Voyager 1 on jo aikaa sitten jättänyt Aurinkokunnan, ja nyt se on 21 miljardin kilometrin päässä Maasta. Siitä huolimatta Nasa onnistui käynnistämään luotaimen moottorit,joita ei ollut käytetty 37 vuoteen.

3. VIERAS AVARUUSKIVI KÄVÄISI AURINKOKUNNASSA

© NASA

Supernopea asteroidi – A/2017 U1 – kiitää Aurinkokunnan halki. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat havaitsivat toisesta aurinkokunnasta peräisin olevan avaruuskiven.

4. MUSTA AUKKO AHMII TÄHTEÄ

Kaukaisessa galaksissa musta aukko on jo kymmenen vuoden ajan repinyt kappaleiksi tähteä. Tähden kuolinkamppailu kesti kymmenkertaisen ajan aiempiin havaintoihin verrattuna.

5. KUUASEMA MAHTUU VALTAVAAN LAAVATUNNELIIN

Japanilainen tutkijaryhmä on löytänyt Kuusta pinnanalaisen luolan, joka on kuin tehty tukikohtaa varten. Luolassa tukikohta olisi suojassa Kuun pinnan ankarilta olosuhteilta.

6. TUTKIJAT HAVAITSIVAT GRAVITAATIOAALTOJA

Vuoden Nobelin fysiikan palkinto myönnettiin kolmelle yhdysvaltalaistutkijalle, jotka todistivat Einsteinin teorian gravitaatioaalloista.

7. SEITSEMÄLLÄ PLANEETALLA ON ELÄMÄN EDELLYTYKSIÄ

© NASA

Nasa havaitsi seitsemän samaa TRAPPIST-1-tähteä kiertävää eksoplaneettaa, jotka sijaitsevat elämälle suotuisalla vyöhykkeellä.