Tähti, joka selvisi supernovasta
Kansainvälinen tutkijaryhmä koki melkoisen yllätyksen, kun pitkään odotetut Hubble-avaruusteleskoopin tiedot termonukleaarisesta supernovasta SN 2012Z saapuivat heidän tietokoneisiinsa.
Tähti ei suinkaan ollut tuhoutunut supernovassa. Päinvastoin se loisti kirkkaampana kuin koskaan ennen supernovaa.
"Kun saimme Hubblen tiedot, odotimme näkevämme yhden kahdesta vaihtoehdosta," tutkimusta johtanut yhdysvaltalainen astrofyysikko Curtis McCully kertoo. "Joko aiemmin kuvissa ollut tähti olisi kadonnut kokonaan tai se olisi edelleen näkyvissä. Jälkimmäinen olisi tarkoittanut sitä, että kuvissa olisi ollut jokin toinen tähti kuin se, joka räjähti. Kukaan ei odottanut, että jäljellä olisi entistä kirkkaampi tähti."
Termonukleaarisia supernovia kutsutaan myös tyypin 1a supernoviksi. Niiden kirkkauden muutokset ovat tärkeitä mittatikkuja, kun lasketaan kosmisia etäisyyksiä.
Vielä ei tarkkaan tiedetä, mikä termonukleaariset supernovat aiheuttaa. Siitä tutkijat ovat yhtä mieltä, että niissä räjähtää valkoinen kääpiö. Valkoinen kääpiö on suunnilleen Maan kokoinen mutta massaltaan Auringon suuruinen tähti.
Supernova menee myttyyn
Yhden teorian mukaan valkoinen kääpiö imee ainetta naapuritähdeltään, ja kun se on kasvanut liian raskaaksi, sen ytimessä käynnistyy termonukleaarisia reaktioita, jotka saavat sen räjähtämään.
SN 2012Z on erityinen tyypin Iax supernova, joka on heikompi kuin tavalliset tyypin Ia supernovat.
Koska tyypin Iax supernovat ovat heikompia ja niiden räjähdys tapahtuu hitaammin kun tyypin Ia supernovissa, tutkijat ovat arvelleet, että ne ovat epätäydellisiä supernovia. Nyt tehty havainto saattaa vahvistaa tämän.
Syy siihen, että SN 20122Z loistaa nyt kirkkaampana kuin ennen, voi olla se, että supernovassa sen aine on tiivistynyt. Kun supernova ei ollut kyllin voimakas hajottamaan kaikkea tähden ainetta avaruuteen, osa siitä on pudonnut takaisin tähteen.
Tutkijat uskovat, että ajan mittaan SN 2012Z palaa alkuperäiseen olotilaansa. Tosin sen tilavuus kasvaa ja massa pienenee. Valkoisten kääpiöiden massa on nimittäin sitä pienempi, mitä suurempi niiden läpimitta on.
Joka tapauksessa SN 2012Z:n selviytymistarina on saanut tutkijat miettimään uudestaan, mikä supernova on ja mikä sen saa räjähtämään täydellisesti tai epätäydellisesti.