© NASA

Universumin pitkä kuolinkamppailu

Maan päivät päättyvät, kun Aurinko paisuu ja peittää sen radioaktiiviseen plasmaan. Planeettojen kuolintanssi on vain yksi askel kohti universumin loppua. Se, tuhoutuuko kaikki yhdessä pamauksessa, on epävarmaa, mutta laskelmien mukaan loppu tulee 1,7 x 10^106 vuoden kuluttua. Luvussa on siis 17 ja sen jälkeen 105 nollaa.

tiistai 17. huhtikuuta 2018 teksti Henrik Prætorius

 

800 MILJOONAA VUOTTA – Elämä Maassa tukahtuu ja paistuu

Aurinko on Maan pahin vihollinen. Tähden aktiivisuus lisääntyy seuraavien satojen miljoonien vuosien aikana niin, että Maa on lopulta kuin pihvi pannulla. 

Elämä katoaa muutaman sadan miljoonan vuoden kuluessa. Laskelmien mukaan Maassa vallitsevat lämpötilat uhkaavat jo 600 miljoonan vuoden kuluttua isoja eläimiä. Noin 800 miljoonan vuoden kuluttua mikrobit kuolevat. 

Tähän ei ole syynä vain Auringon lämpö vaan myös se, että ilmakehän hiilidioksidi loppuu, koska hiilidioksidia kuluu ilmakehästä nopeammin kuin sitä vapautuu tulivuorista. Levät ja kasvit eivät voi elää ilman hiilidioksidia. Ajan mittaan kaikki hiilidioksidi sitoutuu vuoriin ja kasvit kuolevat.

 

3,75 MILJARDIA VUOTTA – AHNE NAAPURI AHMAISEE LINNUNRADAN

Naapurigalaksi Andromeda ahmaisee Linnunradan 3,75 miljardin vuoden kuluessa. Galaksit ovat törmäyskurssilla ja lähestyvät toisiaan nyt vajaat 200 kilometriä sekunnissa. Noin biljoona tähteä sisältävä Andromeda nielaisee Linnunradan 300 miljardia tähteä. 

Tähdet ja planeetat eivät ilmeisesti törmää toisiinsa, vaan ne saavat uuden kosmisen osoitteen. 

Aurinkokunta päätyy kolme kertaa niin kauas galaksin keskipisteestä kuin se on nyt.

 

100 MILJARDIA VUOTTA – Pimeä energia työntää galakseja kauas toisistaan

Noin 100 miljardin vuoden kuluessa useimmat muut galaksit Linnunrataa lukuun ottamatta ovat kadonneet näkyvistä.

Teleskooppi, joka tuolloin tähyilee galaksijoukkomme ulkopuolelle, ei näe enää mitään muuta kuin pimeyttä. Ilmiö johtuu mystisestä pimeästä energiasta, jonka vaikutuksesta universumi laajenee yhä nopeammin. 

Universumin valtavan kiihtyvyyden vuoksi kaukaisten galaksien väliset etäisyydet kasvavat jossain vaiheessa valon nopeutta ripeämmin. Kun se tapahtuu, näiden galaksien valo ei enää yllä Linnunrataan eikä täältä voida enää tarkkailla kaukaisia kohteita. 

Laajentuminen ei kuitenkaan kadota näkyvistä kaikkein lähimpiä galakseja, jotka sijaitsevat niin sanotun visuaalisen horisontin yläpuolella. Toisiaan lähellä olevat galaksit pysyvät paikallaan, sillä niitä vetää toisiaan kohti painovoima, joka on suurin lyhyillä etäisyyksillä.

 

1 000 000 MILJARDIA VUOTTA JA SIITÄ ETEENPÄIN – 

Planeetat jäävät kodittomiksi

Saman galaksin kahden tähden keskinäinen vetovoima ei ole kovin suuri, kun tähdet ajautuvat lähelle toisiaan. Sen sijaan planeetat ovat niin kevyitä suhteessa tähtiin, että kosmisessa kohtaamisessa ne joutuvat pois radaltaan. Ohi kulkevan tähden vaikutus planeettaan voi olla niin suuri, että planeetta erkanee tähdestään ja sinkoutuu avaruuden yksinäisyyteen.

Lähde ESO:n ja Tieteen Kuvalehden mukana Chileen kokemaan täydellinen auringonpimennys

Tutkijat ovat laskeneet, että kaikki planeetat sinkoutuvat pois 30 biljoonan vuoden välein. Tämä merkitsee sitä, että tilastollisesti kaikki planeetat jäävät kodittomiksi miljoonassa miljardissa vuodessa.

 

TUHAT BILJOONAA KVADRILJOONAA VUOTTA – Aineesta valoa tai rautaa

Fyysikot ennustavat, että kun kaikkien tähtien energia on kulunut loppuun, aine muuttuu valoksi tai raudaksi. 

Tulos riippuu siitä, hajoaako protoni – joka on kaikkien atomiydinten perusosanen – vai ei. Hajotessaan hiukkaset muuttuvat kevyemmiksi hiukkasiksi. 

Standardimallin mukaan protoni ei voi hajota. Jos tämä standardimalli pitää paikkansa, kaikki atomit muuttuvat lopulta raudaksi, jolla on maailmankaikkeuden vakain atomiydin. Jos taas protonit hajoavat, ne muuttuvat valoksi.

 

YLI DEKILJOONA VUOTTA – MUSTAT AUKOT HAIHTUVAT

Mustan aukon reuna – tapahtumahorisontti – on vaarallinen loukku. Mustasta aukosta ei ole mahdollista päästä pois; edes valo ei pääse sieltä karkaamaan. 

Näin kuului teoria siihen asti, kun brittifyysikko Stephen Hawking esitteli ajatuksen Hawkingin säteilystä: Mustan aukon reunalla on katkeamaton hiukkasten ja antihiukkasten virta. 

Positiiviset hiukkaset työntyvät pois säteilynä, kun taas negatiiviset antihiukkaset joutuvat mustaan aukkoon. Koska näiden hiukkasten massa on negatiivinen, mustasta aukosta tulee koko ajan hieman pienempi. Ajan myötä koko musta aukko katoaa eli se höyrystyy olemattomiin.

Lähde löytöretkelle universumiin

Jos innostuit ja haluat alkaa tarkkailla taivasta, saat nyt täydellisen aloituspakkauksen. Saat

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit myöhemmin tänä vuonna suunnata kiikarin vaikka Orionin tähdistöön ja tarkkailla Betelgeuzea – taivaan kirkkainta punaista ylijättiläistä. Se näkyy Mitilux-kiikarilla.

5 TEORIAA UNIVERSUMIN LOPUN AJOISTA

  1. BIG CRUNCH (LOPPURYSÄYS): Universumin

    päivät päättyvät, kun painovoima jollakin hetkellä pysäyttää kaikkeuden laajentumisen ja kaikki tiivistyy kokoon. Kaikki siis törmää yhteen eräänlaisessa käänteisessä alkuräjähdyksessä.


  2. BIG SLURP (SUURI LUHISTUMINEN): Jos tyhjä avaruus on epävakaa ja muuttaa olomuotoaan, koko avaruus oletettavasti luhistuu kasaan valon nopeudella. Kaikkeus ei siis tiivisty kokoon, kuten loppurysäyksessä, vaan romahtaa.


  3. BIG BOUNCE (SUURI PONNAHDUS): Myös värähteleväksi universumiksi kutsutun teorian mukaan jotkut fyysikot arvelevat, että mahdollista loppurysäystä seuraa uusi alkuräjähdys. Universumi on siis syklinen: se kuolee ja syntyy yhä uudelleen.


  4. BIG RIP (LOPPUREPEÄMÄ): Teoria perustuu siihen, että universumi laajenee kiihtyvällä nopeudella. Lopussa laajeneminen on niin voimakasta, että galaksit ja aurinkokunnat irtautuvat toisistaan. Hieman ennen loppua atomit hajoavat kappaleiksi.


  5. BIG FREEZE (LÄMPÖKUOLEMA): Tämän teorian mukaan universumi kohtaa hiljaisen ja hyisen lopun. Jos universumi laajenee loputtomasti, se jäähtyy absoluuttiseen nollapisteeseen eli −273,15 asteeseen. Silloin kaikki liike pysähtyy.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: