Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© University of Cambridge/Creative Commons/Montage
Maailmankaikkeus

Tutustu nuoren Hawkingin väitöskirjaan

Käsinkirjoitettuja kaavoja, konekirjoitusliuskoja ja hulluja ideoita – tällaiselta näyttää Stephen Hawkingin tohtorinväitöskirja vuodelta 1966. Nyt sinullakin on mahdollisuus tutkia aikamme neron varhaista teosta.

Yksi aikamme kuuluisimmista tutkijoista, Stephen Hawking, kirjoitti tohtorinväitöskirjansa vuonna 1966 ennen kuin sairaus sitoi hänet pyörätuoliin.

Nyt 51 vuotta myöhemmin Cambridgen yliopisto on digitoinut väitöskirjan ja siirtänyt tämän uraauurtavan teoksen verkkoon.

"Toivon innoittavani ihmisiä kaikkialla maailmassa katsomaan ylös tähtiin eikä vain alas omien jalkojen juureen – pohtimaan paikkaamme maailmankaikkeudessa ja yrittämään saada selkoa kosmoksesta", toteaa Hawking lehdistötiedotteessa.

LUE TOHTORINVÄITÖSKIRJA TÄSTÄ

Kaavat piti kirjoittaa mustekynällä

Stephen Hawking oli vasta 24-vuotias saavuttaessaan tohtorin arvon. Hänen väitöskirjansa oli 134-sivuinen teos, joka nykyään vaikuttaa aikamatkalta takaisin analogiseen maailmaan.

Tekstistä on vedetty yli monia kappaleita – ei siksi, että ne olisi sensuroitu, vaan siksi, että kirjoituskoneella ei ollut mahdollista poistaa kappaleita tekstin keskeltä.

Väitöskirjassa on myös paljon kaavoja, jotka Hawking on itse kirjoittanut käsin erilaisilla mustekynillä ja eri väreillä. Siksi voit nyt nähdä, millainen Hawkingin käsiala oli ennen kuin ALS-sairaus vei häneltä liikuntakyvyn.

Mustat aukot toivat kuuluisuutta

Väitöskirjan nimi on ’Properties of expanding universes’ eli Laajentuvien maailmankaikkeuksien ominaisuuksia, ja se käsittelee universumin laajentumisen vaikutuksia.

Sittemmin Stephen Hawking on kuitenkin saavuttanut enemmän kuuluisuutta uraauurtavasta mustien aukkojen tutkimuksestaan.

Hawking on muun muassa osoittanut, että tietynlainen säteily voi päästä karkaamaan mustista aukoista ja että aukot sen vuoksi voivat kutistua. Kyseistä säteilyä on yleisesti alettu kutsua Hawkingin säteilyksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota