Lähes 3 000 kilometriä pinnan alla näyttää nimittäin olevan ikivanhaa merenpohjaa, joka on kietoutunut Maan sisäytimen ympärille.
Näin kirjoittaa yhdysvaltalainen tutkijaryhmä artikkelissa, joka on julkaistu Science Advances -julkaisussa. Artikkeli perustuu Maan sisuksen geologian yksityiskohtaiseen kartoitukseen.
Tutkijat tekivät mittauksia vuonna 2012 Antarktiksen jäälle pystytetyillä 15 seismografilla. Laitteet tarkkailivat kolmen vuoden aikana tuhansia maanjäristyksiä.
Tutkijat käyttivät maanjäristyksissä syntyviä seismisiä aaltoja apunaan selvittäessään Maan keskiosan olosuhteita.
Aallot liikkuvat nimittäin eri aineiden läpi eri nopeudella. Juuri tätä tietoa tutkijat käyttivät hyväkseen tutkiessaan eri kerroksia.
Tutkimus paljasti "monimutkaisen rakenteen"
Tutkijat havaitsivat ”monimutkaisen rakenteen” Maan sisimmän ytimen ja sitä ympäröivän kivisen vaipan välillä.
”Aineen paksuus vaihtelee parista kilometristä kymmeniin kilometreihin, mikä vaikuttaa siltä, että ytimessä on vuoria, jotka ovat paikoin jopa viisi kertaa Mount Everestin korkuisia”, selittää geofyysikko Edward Garnero Arizonan valtionyliopistosta. Hän oli mukana tutkimusryhmässä.
Tutkijoiden mukaan kyseessä saattaa olla ikivanha merenpohja, joka on hautautunut miljooonien vuosien kuluessa.
Tutkijat uskovat, että merenpohja on saattanut kiertyä koko ytimen ympärille, mutta on myös mahdollista, että sitä on keräytynyt vain paikoittain Maan ytimen ja vaipan väliin.
Jos kyse todellakin on muinaisesta merenpohjasta, joka on kiertynyt ytimen ympärille, merenpohja on todennäköisesti ajautunut nykyiselle paikalleen Maan vaipan konvektiovirtausten vaikutuksesta.
Konvektiovirtaukset tuovat lämpöä Maan ytimestä kohti pintaa ja aiheuttavat siten myös Maan tektonisten laattojen liikkeitä.
Tutkijat korostavat, että tuloksiin liittyy epävarmuutta, ja havainto pitää siksi vahvistaa vielä useammilla seismisillä tutkimuksilla.